СТАРЕ АФЕРЕ ЗАСКОЧИЛЕ САРКОЗИЈА: Почео судски процес против некадашњег француског председника

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

24. 11. 2020. у 00:06

СТАРЕ АФЕРЕ ЗАСКОЧИЛЕ САРКОЗИЈА: Почео судски процес против некадашњег француског председника

Саркози долази на суђење / Фото АП

ПОШТО су му одбијене све жалбе, бивши француски председник Никола Саркози се појавио у понедељак на суду у Паризу, где је против њега започео процес у коме га терете за корупцију и трговину утицајем. До сада, у савременом добу у Француској није виђено да се суди бившем шефу државе.

Саркозија чека више суђења, а у овом првом, које је започело у понедељак, некадашњи председник је оптужен да је 2014. године судији Касационог суда Жилберу Азиберу нудио помоћ у именовању на високу функцију у Монаку заузврат за информације о стању његовог досијеа који је био отворен због сумњи у финансирање председничке кампање 2007. године. Међу именима која се помињу да су давала новац за кампању Саркозија налази се и бивши либијски вођа Муамер ел Гадафи.

Истрага је до ових података дошла тако што је прислушкивала два Саркозијева телефона, главни, али и резервни, који је његов адвокат Тјери Ерцог регистровао на лажно име Пол Бизмут. Када је почетком 2014. године Ерцог куповао два обична телефона за 20 евра да би на миру могао да се договара са Саркозијем, приликом регистрације пало му је на памет име његовог школског друга, који данас живи у Тел Авиву и ради као трговац некретнинама. У међувремену, прави Пол Бизмут је поднео тужбу због узнемиравања.

Оптужница је подигнута против Саркозија, Ерцога и Азибера. Саркози се у понедељак појавио у суду опуштен, али одлучан. Дозволили су му да прође посебним пролазом, тако да је пред спремним камерама направио тек неколико корака, обучен у тамно одело и белу кошуљу. Није давао изјаве по доласку. Заједно са Ерцогом, поздравио је двоје својих тужилаца.

Саркозију, теоретски, прети 10 година затвора и милион евра казне. Бивши председник је више недеља припремао одбрану, и једва чека да, како је раније истакао, докаже своју невиност. Различите афере га притискају још од 2010. године, због чега мисли да је изгубио председничке изборе 2012. и за страначког кандидата пет година касније. Дуго га, каже, развлаче по блату и жели да на то стави тачку.

Намера му је да се ослободи свих оптужби током следеће године и различитих судских афера које га притискају и да из свега изађе чиста образа. То је и предуслов за његово евентуално враћање у политику. Десница га здушно подржава, а и сондаже показују да је тренутно најпопуларнији у овом политичком блоку. Једини је који је успео да изгради харизму, па се кандидати за неку вишу функцију, на пример, обавезно и данас консултују с њим.

Иако је у недавном телевизијском интервјуу изјавио да је политика иза њега, Саркозијеву кандидатуру на следећим изборима, на пролеће 2022, прижељкују присталице класичне деснице, која од његовог изласка из Јелисеја још није успела да се опорави.

ОДЛАГАЊЕ ЗБОГ ЛОШЕГ ЗДРАВЉА

ЖИЛБЕР Азибер (73), један од тројице оптужених, у понедељак се није појавио на суду из здравствених разлога. Зато је разматрана могућност одлагања наставка процеса, који би требало да траје до 10. децембра, или учешће Азибера путем видео-везе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)