ЗБОГ ЕЛЕКТРИЧНИХ ВОЗИЛА: До 2030. потражња за нафтом смањиће се за 70 % у свету

Танјуг

22. 11. 2020. у 23:26

ЗБОГ ЕЛЕКТРИЧНИХ ВОЗИЛА: До 2030. потражња за нафтом смањиће се за 70 % у свету

Фото: Депозит

Нагли прелаз на електрична возила који ће предводити Кина смањиће глобални раст потражње за нафтом за 70 одсто до 2030. године, показује истраживање саветодавне куће ''Карбон трекер''.

Како се наводи у истраживању, за 10 година Кина би могла да уштеди више од 80 милијарди долара трошкова за увоз нафте годишње захваљујући све конкурентнијим возилима са погоном на нове изворе енергије (НЕВ).

Ројтерс преноси да се истраживање заснива на "конзервативном" сценарију Међународне агенције за енергију (ИАЕ), која предвиђа да ће електрична возила до 2030. чинити 40 одсто укупне продаје аутомобила у Кини и 20 процената продаје у Индији и на другим тржиштима у настајању.

Трошак увоза нафте потребне за производњу горива за просечни аутомобил десет је пута већи од трошка набавке соларне опреме потребне за производњу струје за погон електричног возила, наглашава ''Карбон трекер'' у истраживању.

Кина још није одредила када ће точно забранити производњу и продају традиционалних аутомобила, али неименовани званичник у аутоиндустрији рекао је раније овог месеца да ће нова електрична возила до 2035. чинити половину укупне продаје свих нових аутомобила, док ће остатак бити хибридна возила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)