ТРАМП ИДЕ НА ВРХОВНИ СУД! Председник САД не одустаје од оптужби да су избори били нерегуларни

Д.САВИЋ

22. 11. 2020. у 23:12

ТРАМП ИДЕ НА ВРХОВНИ СУД! Председник САД не одустаје од оптужби да су избори били нерегуларни

Доналд Трамп / Фото АП

АКТУЕЛНИ републикански шеф Беле куће Доналд Трамп (74) обрушио се на претендента да се у њу усели, демократу Џозефа Бајдена (78) што већ саставља свој кабинет, док председиков правни тим наставља изборне судске процесе.

Они ће, како верује, доказати да су избори покрадени у државама кључним за победника и преокренути резултат који је сад, према пројекцијама, 306 за Бајдена према 232 за Трампа.

- Зашто Џо Бајден на брзину формира кабинет када су моји истражитељи пронашли стотине хиљада лажних гласова, довољно да преокрену резултате у најмање четири државе, што је довољно за победу на изборима - поручио је Трамп преко "Твитера".

Трампова објава коинцидирала је са поновним пребројавањем гласова у Висконсину. Наговештено је да ће то исто учинити по други пут и Џорџија, а Мичиген одложити за две недеље верификацију резултата избора. Наговештаји председниковог правног тима говоре да ће изборну правду потражити на Врховном суду.

Федерални суд у Пенсилванији је одбацио тужбу којом је Трампов тим захтевао да се поништи више милиона гласова пристиглих поштом. Судија Метју Брен је у пресуди случај описао као "натегнут", испуњен "спекулативним аргументима без основа".

Трампов правни тим, са његовим личним адвокатом Рудијем Ђулијалнијем на челу, међутим, тврди да је Бренова пресуда пристрасна, јер је реч о судији кога је именовао Трампов претходник у Белој кући, демократа Барак Обама.

- Ова одлука нам помаже у стратегији да експедитивно дођемо до Врховног суда. Иако се у потпуности не слажемо са овим мишљењем, захвални смо Обамином судији - наводи се у саопштењу Трамповог правног тима.

Пенсилванија, као и Мичиген, планирали су да у понедељак потврде изборне резултате у Бајденову корист. Но, председница Републиканског националног комитета Рона Мекданијел захтева двонедељно одлагање потврде резултата, како би се провериле "аномалије и кредибилни извештаји о процедуралним нерегуларностима" у области Вејн, која укључује и Детроит, у Мичигену.

Трамп је, истовремено, најавио "важну информацију" о изборној превари у Џорџији. Ова држава је после ручног пребројавања гласова потврдила у петак изборне резултате по којима је Бајден победио.

Државни секретар Џорџије, републиканац Бред Рафенспергер, прво је рекао да је после ручног пребројавања гласова утврђено да Трамп није успео да освоји електорске гласове. Касније је, међутим, стигла исправка те изјаве, у којој се наводи да резултати гласања још нису потврђени.

- Стиже важна информација о изборној превари која се тиче Џорџије. Будите у току! - поручио је Трамп.

С обзиром на то да је и поновним, ручним, пребројавањем утврђено да је разлика гласова два кандидата мања од 0,5 одсто, Џорџија ће, сходно закону, поново да пребројава.

ПУТИН: ПОСТОЈИ ПРОБЛЕМ У САД

Руски председник Владимир Путин је рекао да је апсолутно очигледно, јасно свима на свету, а како му се чини и Американцима, да постоје неки проблеми у америчком изборном систему. "Не тиче нас се да ли треба нешто да промене или не", истакао је Путин и додао да је то ствар америчког народа, њихових представника у парламенту и председника, и да је у реду, ако су они задовољни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)