ВИКАО ЈЕ ДА ЋЕ СВЕ ДА ПОБИЈЕ: Помахнитали Србин претио ножем, полицајац га ранио у самоодбрани и за то је – кажњен!

Novosti online

22. 11. 2020. у 22:13

ВИКАО ЈЕ ДА ЋЕ СВЕ ДА ПОБИЈЕ: Помахнитали Србин претио ножем, полицајац га ранио у самоодбрани и за то је – кажњен!

Фото: ЕПА

ПОЛИЦИЈА у Швајцарској готово никад не потеже за ватреним оружјем приликом интервенција и хапшења.

У кантону Аргау се то толико ретко догађа, да су у последњих 20 година полицајци пуцали свега десет пута. И баш се на удару ватре нашао - један Србин.

Швајцарски полицајци, наиме, избегавају да користе оружје јер се увек нађу под лупом интерне контроле, а неретко и на оптуженичкој клупи. Испитује се да ли је употреба овакве силе заиста била неопходна. Судија није пристрасан, већ пресуђује као да се у судници налази било који криминалац. Тако је и мучени полицајац који је пре 11 година упуцао помахиталог Србина био осуђен за покушај убиства и папрено новчано кажњен.

Инцидент се догодио маја 2009. године, када је полиција била принуђена да улети у један стан у Вохлену где је помахнитали Србин (30) витлао ножем на тераси претећи да ће да убије себе и све око себе. Полицију је кобног дана позвала жена, која је са дететом од пијаног мужа побегла код комшија.

Полиција је брзо стигла на лице места и више од 90 минута је покушавала разговором да смири Србина који је час претио да ће да се избоде, час да ће да се баци са терасе. На крају, више нису имали куд, већ су морали да провале у стан како би га смирили.

Чим су развалили врата, Србин је кренуо са ножем према њима, па је полицајац у самоодбрани испалио два хица која су нашег држављанина погодила у стомак. Он је хитно пребачен у болницу где је оперисан, а након тога је са полицајцем ушао у дуг судски процес.

Фото: ЕПА

Иако је, према писању Aargauer Zeitung-a Србин преминуо током судског процеса, полицајац је наставио да се развлачи по судовима још годинама након тога. Лист наводи да је Србин преминуо у априлу 2015. године под околностима које немају везе са горе поменутом пуцњавом, али је суд наставио да гања полицајца још пуне четири године.

На крају је Швајцарац осуђен за покушај убиства, наношење тешких телесних повреда, упадање на туђ посед, злоупотребу службеног положаја и немар. Иако је на крају успео да издејствује условну казну затвора, одређена му је новчана у износу од 48.600 швајцарских франака (око 45.000 евра) због чињења бројних кривичних дела.

У пресуди је наведено да није доказано да је упад у стан и употреба ватреног оружја био једини начин да се обузда српски држављанин.

Овај случај испливао је на видело након смртоносне полицијске акције која се одиграла у округу Аргауу у понедељак, када је полицајац упуцао мушкарца (68) са пет хитаца, након што је овај претио да ће га избости ножем. Није познато шта је претходило овом трагичном обрачуну, али су Швајцарци у шоку јер је ово једини смртан исход у последњих 20 година када је полиција употребила ватрено оружје.

Фото: ЕПА

Полицајац је суспендован и против њега је подигнута оптужница за убиство.

Како наводе швајцарски медији, у само два случаја су полицајци на суду ослобођени одговорности за примену силе, док су у осталим осуђени на затворске или условне и новчане казне.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Milovan

22.11.2020. 22:27

Не би се баш могло рећи, да швајцарски полицајци ретко користе оружје. Давне 1971 године је у Сиону полицајац грешком упуцао прослављеног фудбалског аса Владимира Дурковића.

Mile

22.11.2020. 22:55

Živim u CH već 16 godina.. Zakon moraju svi da poštuju.. Pištolj je mera nužne samo odbrane ili zaštita drugog lica.. Da bi vatreno oružje bilo upotrebljeno u bilo kojoj policijskoj akciji mora da postoji dobar razlog... Formula je da se sve rešava razumom.. Taj pomahnitali srbin je bio sam u stanu. I nikome nije mogao da naudi..