УНИШТЕНА ПРАВОСЛАВНА СВЕТИЊА: Карабашки град скоро потпуно разорен (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

22. 11. 2020. у 10:24

УНИШТЕНА ПРАВОСЛАВНА СВЕТИЊА: Карабашки град скоро потпуно разорен (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Твитер

OKO 80 одсто зграда у граду Мартуни у непризнатом Нагорно-Карабаху оштећено је током гранатирања, изјавио је градоначелник града Едик Аванесјан.

- Град је много страдао, имна много разарања, уништено је око 70-80 одсто града. Оштећени су вртићи, куће и школе - прецизирао је Аванесјан.

Додао је да је још осам насеља у Мартунинском рејону уништено у гранатирању.

- У град се већ вратило око хиљаду (становника), а пре рата било их је 6.200. У време активне фазе рата у граду је остало око 400 људи - рекао је градоначелник Мартунија.

У граду је уништена и руска православна црква.

​Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)