ШТА ЋЕ РЕЋИ АМЕРИКАНЦИ? Русија развија системе управљања за хиљаде сателитских сазвежђа

Новости онлине

21. 11. 2020. у 23:59

ХОЛДИНГ „Руски свемирски системи“ саопштио је да тренутно ради на стварању система контроле група сателита који ће бити заснован на вештачкој интелигенцији.

ШТА ЋЕ РЕЋИ АМЕРИКАНЦИ? Русија развија системе управљања за хиљаде сателитских сазвежђа

Илустрација / Фото Depositphotos

Реч је о саморегулативној технологији за контролу група сателита са елементима вештачке интелигенције и минималним учешћем људског фактора, што ће у будућности омогућити аутоматизацију контроле сателитских сазвежђа и хиљада свемирских летелица, навела је прес служба.

Аутоматизовани комплекс који се налази на земљи сада спроводи до две хиљаде контролних сесија сваког дана. Данашње технологије захтевају сервисирање сваког уређаја засебно, али ова технологија има своја ограничења и повећање група „ствара већу вероватноћу за колапс“.

Карактеристика нове технологије биће прелазак са појединачне контроле свемирских летелица на контролу системског ефекта читаве орбиталне групе.

- Како би се повећале могућности саморегулационог система за веће групе сателита планирано је да се користи технологија ГРИД система стварањем глобалног „виртуелног суперкомпјутера“, који настаје комбиновањем рачунарске снаге аутоматизованих система управљања и сателита у јединствену мрежу - додала је прес служба.

(Спутнјик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)