ЛАВРОВ О КАРАБАХУ: Постигнут важан договор у Јеревану

Novosti online

21. 11. 2020. у 13:20

ЛАВРОВ О КАРАБАХУ: Постигнут важан договор у Јеревану

Фото: АП

ПРЕМИЈЕР и председник Јерменије саопштили су да су у потпуности привржени реализацији трилатералног споразума који су потписали лидер Русије, Јерменије и Азербејџана о Нагорно-Карабаху, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Како је истакао, током разговора у Јеревану сви су се сложили да Споразум о прекиду ватре нема алтернативу.

- Јерменско руководство је истакло да је та изјава допринела да се реше озбиљни проблеми, да се спасу животи. И потпуно су привржени томе да се договор поштује - рекао је Лавров.

Фото: ЕПА

Поновио је и да су неприхватљиви покушаји да се споразум доведе у питање како у Јерменији, тако у и у иностранству.

Лавров је нагласио да је Русија привржена потреби решавања хуманитарних проблема и питања избеглица у Нагорно-Карабаху након потписивања трилатералног споразума Русије, Јерменије и Азербејџана.

- У првом плану имамо питања, повезана са потребом решавања проблема око Нагорно-Карабаха. Изјава од 9. новембра омогућава да се сва та питања решавају на основу споразума који су стављени на папир и који су потписали тројица лидера. То се пре свега односи на повратак избеглица и сва хуманитарна питања у актуелној ситуацији. Ми смо томе привржени - рекао је Лавров током састанка са јерменским премијером Николом Пашињаном.

Према речима Лаврова, Русија подстиче међународне организације како би оне активније помагале становницима Нагорно-Карабаха.

- Поред улоге коју играју мировњаци, међуресорни центар који се формира према указу председника Путина и који већ почиње са радом, такође ће контролисати сва та питања - истакао је руски министар.

Премијер Јерменије је саопштио да је имао садржајан разговор са Лавровом.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)