АЗЕРБЕЈЏАНСКЕ СНАГЕ УМАРШИРАЛЕ У АГДАМ: Јермени запалили куће и отишли, Азери у сузама целивају џамију (ВИДЕО)

Novosti online

21. 11. 2020. у 09:13

АЗЕРБЕЈЏАНСКЕ СНАГЕ УМАРШИРАЛЕ У АГДАМ: Јермени запалили куће и отишли, Азери у сузама целивају џамију (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

АЗЕРБЕЈЏАНСКЕ трупе су 19. новембра почеле да улазе у округ Агдам у региону Нагорно-Карабах.

Агдам је један од округа око Нагорно-Карабашке аутономне области Азербејџанске Совјетске Социјалистичке Републике који је Азербејџан изгубио од јерменских снага након распада СССР-а, као резултат Првог рата у Карабках.

Дана 20. новембра, округ је у потпуности уступљен Азербејџану према мировном споразуму који су постигли Баку и Јереван ради окончања Другог рата у Карабаху раније у новембру.  Огромна већина Јермена који су живели у Агдаму већ су напустили то подручје.

Током протеклих дана, власти самопроглашене Нагорно-Карабашке републике (познате и као Република Арцах) помагале су у евакуацији. Многи одлазећи Јермени палили су своје домове како не би дозволили Азерима да их уграбе и користе у будућности.

Следећи округ, који ће бити предат под азербејџанску контролу, је Калбаџар. Првобитно је требао да буде предат снагама Бакуа 15. новембра, али је одложено за 25. новембар.

Јермени који тренутно беже из Калбаџара пале своје куће и имања која не могу евакуисати. Ако се контрола над Агдамом и Калбаџаром пребаци у руке Азербејџана без већих инцидената, Лачин ће постати следећи округ који ће се суочити са овом судбином.

Без обзира на то, "Лачински коридор" који повезује Јерменију са Степанакертом и другим територијама Карабаха који ће остати у рукама Јермена биће осигуран од стране руских мировних снага. Тренутно руска војска има 23 контролна пункта у зони сукоба. Пут Лачин-Степанакерт је поново отворен и преко 1.235 расељених цивила вратило се у Степанакерт.

Супротно ситуацији у окрузима који ће бити предати азербејџанским снагама, Јермени не беже из подручја која ће остати у зони одговорности Руса. Уместо тога, многи људи који су побегли од сукоба одлучили су да се врате у своје домове. Ипак, локалну хуманитарну кризу тешко да је могуће избећи.

Према попису становништва из 2015. године, број становника Нагорно-Карабаха био је око 151.000. Речено је да је сукоб раселио око половину њих, негде између 75.000-80.000. Још више људи сада бежи из округа који ће бити предати под управу Азербејџану у страху од насиља, етничког чишћења и других врста претњи азербејџанских снага и власти.

Део расељених се сада враћа у Степанакерт и друга оближња подручја под руском заштитом. Међутим, чак и у најбољем случају, јерменска држава ће и даље морати да се суочи са десетинама хиљада расељених на својој територији.

Јереван је већ најавио одређену финансијску помоћ и економску подршку овим људима, али ситуација у самом Карабаху такође захтева пажњу. До сада је једина страна која је тамо спроводила хуманитарне акције била Русија која је у ту сврху створила посебан хуманитарни центар.

Наредне седмице показаће се спремност страна да међусобно поштују постигнуте споразуме о прекиду ватре и, у случају њихове примене, у региону ће коначно бити постигнут довољан ниво мира и безбедности.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

prellee

21.11.2020. 11:07

Jedni pale a drugi se vesele, jedni napuštaju bogomolje a drugi im se raduju, nije to dobar znak za sutra. Biće tu zla, jer je izgleda zlo sve to i počelo. Dogovor je najbolja garancija za mir i budućnost. Sve ostalo je kratkog daha.