ПАКАО КОЈИ ПЛАНЕТА НЕ ВИДИ: Рат о ком се мало говори и даље букти

Танјуг

18. 11. 2020. у 18:33

ЕТИОПСКЕ снаге кренуле су данас према главном граду побуњеног региона Тиграј, игноришући међународне апеле за организовање преговора о окончању сукоба и негирајући да делују против било које етничке групе.

ПАКАО КОЈИ ПЛАНЕТА НЕ ВИДИ: Рат о ком се мало говори и даље букти

Фото: ЕПА

Локални владари побуњене регије Тиграј саопштили су да се никада неће предати савезним трупама, пренео је Ројтерс.

Тиграј је сада пакао њеним непријатељима, навела је локална влада у саопштењу.

Савезне трупе већ се две недеље сукобљавају са снагама Тиграја, у сукобима у којима има на стотине погинулих са обе стране.

Због сукоба је око 30.000 избеглица побегло у Судан.

Премијер Абиј Ахмед, који је покренуо офанзиву да би обновио владавину закона у Тиграју, рекао је да ће победа доћи за неколико дана.

Борбе у Тиграју почеле су 4. новембра након што је премијер покренуо војне операције као одговор на оно што је описао као напад локалних власти на савезне трупе.

Обе стране су се међусобно оптуживале за планирање војног сукоба.

Тензије ескалирају од септембра, када је су у Тиграју одржани регионални избори упркос противљењу савезне владе, која је гласање назвала „нелегалним".

Сукоби су ескалирали након што су наоружани нападачи убили 32 особе и запалили више од 20 кућа у Оромији у западној Етиопији. Тамошња власт је навела да је напад на етничку групу Амхара извела побуњеничка Ослободилачка војска Оромије, али она засад није помињала напад, док је сличне извештаје раније негирала.

Амхари су по бројности друга етничка група у Етиопији, после Орома.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)