ЗАХТЕВ МАДРИДА ШПАНСКОЈ ВЛАДИ: Траже да се тестови раде у апотекама

Танјуг

18. 11. 2020. у 16:54

ЗАХТЕВ МАДРИДА ШПАНСКОЈ ВЛАДИ: Траже да се тестови раде у апотекама

Фото АП

Власти мадридске регије притискају шпанску владу да дозволи апотекама да направе велико антиген тестирање на корону у тој области, чиме је покренута дебата на тему ефикасности ових брзих тестова.

Антиген тестови су мање прецизни него стандардни ПЦР тест, али може да да резултате за 15 минута, наспрам ПЦР-а, на који се некад чека данима, преноси Ројтерс.

ПЦР тестови откривају генетски материјал у вирусу, а антиген тестови откривају протеине на површини вируса, иако су оба теста направљена да открију активне инфекције.

"Сваки дан који прође без одлуке шпанске владе да ангажује апотеке да изведу тестове је изгубљен дан у борби против пандемије", рекао је заменик мадридског региона Игњасио Агуадо на данашњој конференцији за новинаре.

Агуадо додаје да је циљ да се допре до што више Мадриђана.

"Ако не дођемо до свих становника мадридске регије пре Божића, мораћемо да питамо министра здравља зашто се то није десило, поручио је он.

Министар здравља је рекао да разматра о идеји, али шеф за хитне ситуације Фернандо Симон је рекао да је иницијатива наишла на забринутост, укључујући и ефикасност теста, па и законска питања.

"Не можемо да претпоставимо да би неко са симптомима отишао у апотеку како би урадио тест на корону. Ту је и опасност да би апотекари који раде тест могли да буду заражени", додао је он.

Мадридска регија је купила пет милиона антиген тестова и досад је искористила 730.000, углавном у областима где је велики проценат заражених од корона вируса, а остатак је употребљен у домовима здравља, болницама и старачких домовима.

У једној од најтеже погођених области, Ваљекасу, становници су рекли да би хтели да раде тест у апотекама, али под условом да антиген тестови буду бесплатни или веома јефтини.

Европска комисија је данас препоручила корисћење антиген тестова само на људима који већ показују симптоме короне, рекавши да је она мање прецизна у откривању асимптоматских случајева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)