ПОБЕДНИК ПО УКУСУ ЗАПАДИ: Маја Санду је изабрана за новог председника Молдавије

Б. Влаховић - дописник из Москве

17. 11. 2020. у 06:00

ПОБЕДНИК ПО УКУСУ ЗАПАДИ: Маја Санду је изабрана за новог председника Молдавије

Фото АП

ПРЕДСЕДНИЦА Молдавије у наредне четири године биће бивша премијерка Маја Санду (48), која је у недељу победила у другом кругу председничких избора. Она је освојила 57,75 а досадашњи председник Игор Додон 42,25 одсто гласова.

Маја Санду намерава да тражи распуштање парламента и расписивање ванредних избора јер у парламенту већина подржава Додона (45).

Досадашњи председник је већ најавио да ће оспорити победу Маје Санду на суду јер сматра да избори нису били регуларни, али у Централној изборној комисији тврде да озбиљнијих нерегуларности није било.

Маја Санду је за потпуно окретање Европској унији, док је Игор Додон био за сарадњу и са ЕУ и са Русијом, јер воће и вино, које је главни извоз Молдавије, може да се продаје само у Руској Федерацији.

Док је била премијерка Маја Санду је укинула учење руског у школама. Она сматра да је Додон направио велики грех што је одлучио да Молдавија купује руски гас и њена кампања је између осталог била базирана и на критици досадашњег председника што се оријентисао на јачање сарадње са Русијом, а не са ЕУ. Још једна ствар на којој је удружена опозиција инсистирала на овим изборима је борба против корупције.

Игор Додон и Маја Санду су и 2016. били супарници, и тада је у другом кругу победио Додон.

Занимљиво је да су истраживања пре избора показивала да 80 одсто грађана сматра да везе са Русијом треба да буду још јаче и да је тек 18 одсто против зближавања са Москвом, али је и поред тога Маја Санду победила са знатном разликом. У Москви су били свесни да пораз Додона значи и да ће његов противкандидат настојати по сваку цену да земљу преоријентише ка Западу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)