РУСИЈА СПРЕМНА ДА ПОМОГНЕ: Лавров о обнови објеката културног наслеђа у Сирији

Novosti online

16. 11. 2020. у 16:26

ВРЕМЕ је да међународна заједница на челу са Унеском предузме ефикасне мере за обнову објеката светског наслеђа у Сирији, који су страдали због терориста.

РУСИЈА СПРЕМНА ДА ПОМОГНЕ: Лавров о обнови објеката културног наслеђа у Сирији

Фото: АП

Русија је спремна да томе допринесе, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у чланку посвећеном 75. годишњици организације.

Руски министар је истакао да је неопходно уклонити из агенде Унеска нетипична за њега питања територијалног интегритета и суверенитета.

- У заједничким интересима земаља-чланица је смањење нивоа политизације Унеска, што омета његову ефикасност. Неопходно је искључити са дневног реда несвојствена за организацију питања територијалног интегритета и суверенитета, избацити саму могућност свођења рачуна између држава на платформи глобалног форума - рекао је Лавров.

Према његовим речима, изазивају жаљење и непрекидни покушаји да се у Унеску промовишу политички ангажовани и конјунктурни пројекти, формирани у духу жалосно познатог концепта "поретка заснованог на правилима" који је у супротности са традиционалним за организацију принципима консензуса, инклузивности и дијалога.

Раније је директор руско-сиријског координационог центра за повратак избеглица Михаил Мизинцев изјавио да је Русија издвојила више од милијарду долара за обнову електромреже и индустријских постројења у Сирији.

Подсетимо, у мају 2015. године терористи ДАЕШ-а заузели су Палмиру, један од најбогатијих градова касне антике у оази Сиријске пустиње између Дамаска и Еуфрата,чија су археолошка налазишта на листи светске баштине Унеска од 1980. године. Сиријска војска је уз подршку руске авијације ослободила град крајем марта 2016. године, али је у децембру те године Палмира поново доспела у руке екстремиста.

Она је ослобођена од милитаната у марту 2017. године, који су минирали њен историјски део и стамбене четврте. Након тога, у року од месец и по дана, руски специјалисти спровели су разминирање Палмире.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)