КОРОНА МАТЕМАТИКА: Израчунајте сами ризик од заразе ковидом

Ј. Ж. С.

16. 11. 2020. у 15:04

Ако вас данас десеторо седи за столом у Прагу, ризик да је најмање једна особа заражена коронавирусом износи 58 посто.

КОРОНА МАТЕМАТИКА: Израчунајте сами ризик од заразе ковидом

Фото: Depositphotos

У Паризу је ризик 32, а у Вашингтону 18 процената. То се добија скупом интернет алата који је развила група америчких научника и омогућава људима да процене ризик од заразе на скупоВима.

Математика је једноставна и темељи се на службеним подацима о ширењу пандемије у реалном времену. Аутори су научници Технолошког института у Џорџији, а њихова методологија добила потврду објавом у престижном часопису Натуре.

На страници хттпс://цовид19риск.биосци.гатецх.еду/ засад се ризик да сте у друштву зараженог може израчунати за Сједињене Државе (по окрузима) и за део европских земаља (по њиховим регијама).

Модел узима у обзир чињеницу да је стваран број заражених пет до десет пута већи од броја позитивних тестова, па корисник може изабрати једну од те две хипотезе за своју рачуницу. Такође може да бира жели ли друштво од пет, десет, педесет, сто па чак и 5.000 људи.

Аутори су заузели конзервативан приступ па рачунају да је заражена особа позитивна десет дана, док епидемиолози у стварности рачунају да је особа заразна краће, пет до шест дана.

Они напомињу да њихов модел само израчунава вероватност да је неко у вашем друштву заражен, а не и колика је могућност да ћете се и ви заразити јер што зависи о много других фактора, попут ношења маске и проветравања просторије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)