ТВОРАЦ ФАЈЗЕРОВЕ ВАКЦИНЕ ОТКРИВА: Када ће се живот вратити у нормалу

Танјуг

16. 11. 2020. у 12:31

ТВОРАЦ ФАЈЗЕРОВЕ ВАКЦИНЕ ОТКРИВА: Када ће се живот вратити у нормалу

Фото: Принтскрин

ЖИВОТ би могао да се врати у нормалу следеће зиме, рекао је данас творац Фајзерове вакцине против короне Угур Шахин.

Професор Шахин, један од оснивача и извршни директор БиоНТех комппаније, која је такође учествовала у прављењу вакцине, рекао је да би вакцина могла преполовити пренос вируса, што би резултирало "драматичним смањењем" броја пријављених случајева, пренео је ЦНБЦ њуз.

Прошле недеље Фајзер и БиоНТех су саопштили да је ефикасност њихове вакцине против короне нешто изнад 90 одсто, на основу 43.500 волонтера који су учествовали у тестовима.

Ефикасност вакцине је значајно већа него што су научници очекивали, због чега је извршни директор Фајзера Алберт Бурла назвао ово откриће "великим за човечанство и науку".

Остаје још изазова пре него што вакцина дође до становништва, али се претпоставља да би вакцина требало да буде у употреби пре краја године, додаје ЦНБЦ њуз.

-Ова зима ће бити тешка. Зато, нећемо приметити велику корист од вакцине ове зиме. Уколико се настави све по плану, почећемо да испоручујемо вакцину до краја године и почетком 2021. Наш циљ је да испоручимо више од 300 милиона доза до априла и тада ће већ почети да се осећа ефекат - рекао је Шахин за ББЦ.

Шахин је додао да је "апсолутно неопходно" да се заврши са имунизацијом човечанства пре следеће јесени.

-Сигуран сам да ће се то десити, јер нам бројне фармацеутске куће помажу да, када дође време, извршимо испоруку, како бисмо имали нормалну следећу зиму - закључио је Шахин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)