ДОДАТНИХ 10 ДАНА: Баку продужио Јеревану рок за повлачење војске из једног региона

Novosti online

15. 11. 2020. у 16:10

АЗЕРБЕЈЏАН је дао Јерменији додатних 10 дана за повлачење војске из Келбаџарског рејона Нагорно-Карабаха, изјавио је помоћник азербејџанског председника Хикмет Хаџијев.

ДОДАТНИХ 10 ДАНА: Баку продужио Јеревану рок за повлачење војске из једног региона

Фото АП

- У вези са потешкоћама са којима се сусрела јерменска страна, Азербејџан је решио да Јерменији пружи додатних 10 дана за повлачење јединица из Келбаџарског рејона. Датум предаје подручја Азербејџану више није 15. новембар – већ 25. новембар - изјавио је он током брифинга емитованог путем телевизије.

Према његовим речима, јерменска страна је замолила да се пружи додатно време преко Русије. Потешкоће су повезане са чињеницом да из поменутог рејона у Јерменију води само један пут са ограниченим пропусним капацитетом а настали су и тешки временски услови.

- Датуми предаје Азербејџану Агдамског и Лачинског региона остају исти - 20. новембр и 1. децембар - додао је Хаџијев.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.  

Како је саопштило Министарство одбране Русије, у саставу руског мировног контингента у зони сукоба у Нагорно-Карабаху биће 1960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица аутомобилске и специјалне технике.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)