МИЛИОНИ ЋЕ ЖИВЕТИ СА ТРАЈНИМ ПОСЛЕДИЦАМА: Излечени од короне и седам недеља могу осећати ове симптоме

Novosti online

14. 11. 2020. у 23:06

ВИШЕ од две трећине излечених пацијената од корона вируса који су били хоспитализовани због инфекције имају дуготрајне симптоме и седам недеља касније, показује ново истраживање.

МИЛИОНИ ЋЕ ЖИВЕТИ СА ТРАЈНИМ ПОСЛЕДИЦАМА: Излечени од короне и седам недеља могу осећати ове симптоме

Foto AP

Извештаји о такозваном "дугом ковиду" постали су учестали широм света, а сугеришу да чак и ако вакцине могу успорити ширење пандемије, милиони ће можда живети с трајним последицама овог вируса.

Истраживачи с Универзитета у Лондону открили су да 69 одсто људи излечених од корона вируса који су били хоспитализовани током своје болести и даље осећају умор чак 54 дана након што су се излечили.

Многи су такође пријавили да и даље тешко дишу и наставили су да кашљу. То је доказ, кажу аутори студије, да је "дуги ковид" врло стваран феномен који може да оптерети људе и здравствени систем месецима.

Широм света, скоро 52,4 милиона људи имало је или тренутно има корона вирус. Све у свему, стопе преживљавања су високе, али све више људи тврди да се осећа лоше након што се излече од вируса, наводи "Дејли Мејл".

У новом истраживању, научници су пратили 384 пацијента који су отпуштени из болнице после лечења од овог вируса.

У просеку су пацијенти били у болници шест дана, али 14 одсто морало је да се пребаци на јединице интензивне неге. Већини пацијената је такође урађен рендген грудног коша по пријему у болницу. Преко половине испитаника (56 одсто) имало је рендгенске снимке који су били "типични" за пацијенте са ковидом 19, односно присутно је било запаљење плућа. Чак 30 одсто њих је показало знаке озбиљне инфекције.

До тренутка када су отпуштени, 62 одсто пацијената је имало нормалну рендгенску слику, а 27 одсто показало је знатно побољшање. Међутим, девет одсто пацијената је имало лошије налазе и недељама након отпуштања из болнице.

Укупно је 69 одсто пацијената осећало умор чак два месеца након што су оболели, 34 одсто је и даље кашљало, а 15 одсто испитаника је пријавило да се осећа депресивно.

Међу пацијентима чији су рендгенски снимци плућа показали да су плућа у ствари у лошијем стању него када су отпуштени, и до 30 одсто је имало концентрацију одређених протеина у крви већу од нормалне.

- Пацијенти код којих је болест била довољно озбиљна да им је била потребна болничка нега често настављају да трпе значајне симптоме и након тога што су пуштени - изјавила је др Свапна Мандал, професор на УЦЛ-у и водећи аутор студије.

- Разумевање "дугог ковида" је пресудно у помагању људима који су прошли кроз ово животно искуство - рекао је још један од аутора студије др Џон Харст.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)