ИТАЛИЈА ОД ПОНОЋИ ЦРВЕНИЈА ОД КОРОНА ВИРУСА: 26 милиона људи од сутра под ригорозним мерама

М. Остојић

14. 11. 2020. у 13:02

ИТАЛИЈА ОД ПОНОЋИ ЦРВЕНИЈА ОД КОРОНА ВИРУСА: 26 милиона људи од сутра под ригорозним мерама

Фото: ЕПА

ОД 6. новембра када је Италија подељена по бојама у три различите зоне ризика због наглог ширења вируса корона, црвена. наранџаста и жута, стигло се до великих промена у преласку из једне у другу ризичну зону и у пооштравању мера јер Ковид галопира незаустављиво и стигло се до 41.000 нових заражених у једном дану и 550 преминулих.

Од поноћи око 26 милиона становника Апенинског полуострва од укупно 60, чији су региони сврстани по новој мапи у црвене и наранџасте, живеће по рестиктивнијим мерама, они у седам црвених слично пролећном затварању, са ограничењем кретања и у месту становања, осим ургентних потреба или одлазака на посао ко ради ван куће са аутосертификатом, барови, ресторани, продавнице, осим апотека, самопослуга и продавница хигијенских потрепштина, све ће бити затворено.

Становници у девет наранџастих зона имаће такође затворене барове и ресторане, остају отворене мале продавнице, не тржни центи и велике пијаце, а у жутим зонама, њих је пет, забрањено је отварање велких тржних центара за викенд, контрола у кретању становништва јер нема преласка из једног региона у други.

Све мере и мапа сада исцртана од стране санитарних власти и Владе остају на снази, до 3. децембра, потом следи нова процена стања, а врх садашњег растућег таласа заразе очекује се за седам дана у нади да ће нове мере утицати на потоњи постепени пад.

За Италијане Божић и славље са члановима фамилије најважнији је празник у години, с тога се све чини да се смањи преношење корона вируса, да се спашавају санитарне структуре у колапсу, да се одржи социјална дистанца, како би се Божић прославио са дозволом кретања у граду.

Али већ се наглашава препорука ручак или вечера искључиво са члановима породице са којима се живи, без гостију из фамилије или родбине јер се не смеју поновити летошње грешке окупљања и ширење заразе јер су већ на снази претпоставке да се очекује могућни трећи талас вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)