ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ СА КОРОНОМ: Португал продужава полицијски час, Лисабон сабласно празан (ФОТО)

Танјуг

13. 11. 2020. у 00:21

ПОРТУГАЛ је данас најавио продужење ноћног полицијског часа и закључавања преко викенда који су већ успостављени у више од 100 општина у покушају да се обузда пандемија корона вируса.

ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ СА КОРОНОМ: Португал продужава полицијски час, Лисабон сабласно празан (ФОТО)

Фото: АП

- Ситуација је озбиљна и критичнија од оне коју смо доживели у првом таласу пандемије - рекао је премијер Антонио Коста на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Од становника погођених подручја се тражи да не излазе из куће, осим због посла, школе или куповине током недеље, као и да остану код куће између 23 часа и 5.00 ујутру.

Викендом је закључавање на снази од 13.00 до 5.00 ујутро, током којих се сви трговински локали и ресторани морају затворити, мада постоје изузеци за пекаре, апотеке и прехрамбене продавнице.

Ванредно стање широм земље које је на снагу ступило у понедељак требало би да траје до 23. новембра, а такође може бити продужено ако буде потребно.

Португал, са нешто више од 10 милиона становникаи, забележио је 191.011 случајева и 3.181 смртни случај.

Међутим, прошле суботе број дневних инфекција достигао је 6.640, што је највећи број од почетка пандемије, мада са проширеним програмом тестирања.

- Најмање што дугујемо здравственим радницима јесте улагање додатних напора - рекао је Коста.

- Правило је једноставно: Морамо да останемо код куће - упозорио је премијер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)