ЗА ФАЈЗЕРОВУ ВАКЦИНУ НЕМА ПРЕПРЕКА: Може да се складишти у фрижидеру до 3 месеца

Танјуг

12. 11. 2020. у 22:33

ЗА ФАЈЗЕРОВУ ВАКЦИНУ НЕМА ПРЕПРЕКА: Може да се складишти у фрижидеру до 3 месеца

Депоситхпхотос

Немачка биотехнолошка компаније "КјурВак" саопштила је да се њена вакцина против корона вируса може безбедно чувати до три месеца у обичном фрижидеру, што би вероватно помогло да се заобиђе велика логистичка препрека када је у питању дистрибуција, преноси Фокс Њуз.

У саопштењу за штампу објављеном данас, компанија је навела да њен лек кандидат за вакцину на бази мРНК, ЦВнЦоВ, остао стабилан и у оквиру дефинисаних спецификација најмање три месеца када се чувао на пет степени Целзијуса и до 24 сата као вакцина спремна за употребу када се чува на собној температури. 

- Транспорт и складиштење вакцина које захтевају постављање ултра ниских температура како би оне биле стабилне, била је тема интензивних расправа и забринутости у погледу изводљивости, додатних трошкова и расипања- каже доктор Флоријан фон дер Мулбе из компаније "КјурВак" у саопстењу за новине.

Он је додао да је компанија "веома охрабрена ванредном стабилношћу нашег кандидата за вакцину против ковид-19" када се складишти у стандардном фрижидеру, као и са применом на собној температури. 

- Ова компатибилност потенцијално омогућава и децентрализовано складиштење и може да значајно олакша напоре за вакцинацију великих размера током тренутне пандемије- додао је Фон дер Мулбе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)