СВАКИ ЧЕТВРТИ УМРО ОД КОВИДА: У француске болнице сваких 30 секунди стиже нови пацијент, мере ипак дају резултате

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

12. 11. 2020. у 21:43

СВАКИХ 30 секунди у Француској се у болницу прими по један нови пацијент од корона вируса, а свака три минута један се прикључи на респираторе. Сваки четврти смртни случај у земљи је од последица ковида!

СВАКИ ЧЕТВРТИ УМРО ОД КОВИДА: У француске болнице сваких 30 секунди стиже нови пацијент, мере ипак дају резултате

FOTO: EPA

Ову алармантну поруку послао је у четвртак француски премијер Жан Кастекс, обраћајући се нацији две недеље после увођења општег карантина. Истовремено, саопштио је и добру вест, да би други талас могао да почне врло брзо да опада, уколико се грађани буду придржавали мера безбедности. Због тога је актуелно стање, без промена, продужено до 1. децембра, када би, ако се потврде тренутне тенденције, могло да дође до мањег попуштања.

Кастекс је нагласио да је други талас изузетно јак и да погађа све европске земље. У Француској је, према његовим речима, од 1. октобра од корона вируса преминуло преко 10.000 људи. У болницама је тренутно више пацијената него што их је било у априлу. На реанимацији се налазе 4.803 особе оболеле од ковида, што представља 95 одсто укупних капацитета на интезивној нези.

- Зато смо пре две недеље додали још 1.360 места – поручио је Кастекс и истакао да су здравствене власти спремне да капацитете прошире све до 10.400 кревета за ургентне случајеве.

Кастекс је нагласио да су мере, донете с намером да се кретање смањи на минимум, а да се истовремено одржи настава и колико год може лимитира негативни утицај на привреду, почеле да показују позитивне ефекте.

- Стратегија карантина заснованог на другачијој равнотежи од прошлог марта чини се да даје прве очекиване резултате, иако морамо да останемо веома опрезни – рекао је Кастекс.

Француски премијер је истакао да се број људи који одлазе на посао смањио за још 22 одсто, па тако данас 45 одсто Француза ради на даљину. Истовремено, у Паризу је коришћење метроа опало за 55 процента, авиони на домаћим линијама саобраћају са свега 10 одсто капацитета, док је железнички саобраћај опао за чак 85 одсто.

Привредне активности су, у глобалу, међутим, опале за само 12 одсто, што је три пута мање него током првог карантина пролетос.

Кастекс је поручио да је последњих недељу дана смањен раст нових случајева за 16 одсто и да ће ова тенденција, ако се настави, убрзо свести индекс броја заражених по једној особи између 0,8 и 0,9 одсто, што је јасан знак да епидемија опада.

Премијер Француске очекује да ће, ако се тенденција настави, почетком следеће недеље број пацијената у болницама почети да опада. Ако тако буде и у наредним недељама, у том случају, рекао је, од 1. децембра би могле да наступе прве мере попуштања, које би се односиле само на отварање тренутно затворених трговинских радњи, али не и кафана, ресторана, барова и сала за спортске активности.

Фото ЕПА

Циљ је, како је поручио француски премијер, да све то омогући породицама да заједно проведу Божић. Али, упозорио је Кастекс, без великих славља за Нову годину.

Премијер је истакао да би укидање или олакшавање мера, већ сада, било недоговорно, и да се зато у следећих 15 дана ништа неће мењати. Такође је најавио ригорозније мере контроле поштовања карантина. Од 30. октобра извршено је 580.000 провера и написано 88.455 казни.

Жан Кастекс је позвао грађане да из кућа излазе само када је то неопходно, а да маске носе чак и у становима. Најавио је да ће и после 1. децембра морати да се исписују потврде за сваки излазак из стана на улице.

- Захваљујући перспективи вакцине, сигуран сам да ћемо савладати ово болно и несвакидашње искушење – рекао је Кастекс и изразио наду да ће грађани моћи у миру да проведу божићне празнике.

Говорећи о вакцини, министар здравља Оливије Веран, који је такође, са својим колегама задуженим за образовање, рад и економију, учествовао на конференцији за медије, поручио је да је Француска већ купила 50 "супер-замрзивача" за вакцине које треба да се чувају на -80 степени. Није могао да каже када ће кренути кампања вакцинисања, али је рекао да је проналазак цепива добра вест и да су вакцине "можда на путу да стигну".

Министар Веран и премијер Кастекс

- Припремамо се – рекао је Веран, у ишчекивању потпуних података о безбедности и ефикасности америчко-немачке вакцине и дозволе америчких и европских здравствених власти.

Француски министар здравља је најавио и да ће од следеће недеље брзи тестови, са резултатима у року од 15 минута, бити доступни и у школама, у случају симптома. Такође је додао да је циљ актуелног карантина да се поново пронађе контрола над епидемијом, да би могли да се прате контакти, а то представља од 5.000 до 10.000 случајева дневно у овој земљи са близу 67 милиона становника.

Што се тиче привреде, надлежни министар Брино Лемер је најавио да ће се наставити с помоћи до 10.000 евра месечно за сваку фирму која направи мањи промет у односу на исти период прошле године, уз ослобађање од пореза и доприноса, помоћ радницима на принудном одмору и залеђивање кредита, а као нову меру најавио је и помоћ за кирије, док траје општи карантин.

Министарка рада Елизабет Борн је нагласила да је рад од куће обавеза за све који тако могу да обављају свој посао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)