БИЛ ГЕЈТС НЕ ЖАЛИ ПАРЕ ЗА ВАКЦИНУ: Ове земље ће добити милијарду доза!

Танјуг

12. 11. 2020. у 19:04

БИЛ ГЕЈТС НЕ ЖАЛИ ПАРЕ ЗА ВАКЦИНУ: Ове земље ће добити милијарду доза!

Фото: Танјуг/АП

ФОНДАЦИЈА "Бил и Мелинда Гејтс" донирала је још 59,48 милиона евра (70 милиона долара) за развој и дистрибуцију вакцине против ковид-19, с надом да ће и други међународни актери такође приложити више новца за глобалне напоре у борби против пандемије.

Фондација је саопштила да ће 42,48 милиона евра (50 милиона долара) донирати ГАВИ Ковакс механизму финансирања који предводи Глобална алијанса за вакцинацију (ГАВИ), док ће 16,99 милиона евра (20 милиона долара) бити донирано Коалицији за иновације против епидемије (ЦЕПИ).

Из фондације наводе да је потребно обезбедити да сви имају једнак приступ тестовима, лековима и вакцинама, онда када буду доступне, без обзира на то у ком делу света живе, преноси Ројтерс.

Фондација "Бил и Мелинда Гејтс" почела је са прикупљањем донација за ГАВИ Ковакс механизам у јуну, а до сада је обезбеђено 132,56 милиона евра (156 милиона долара)

Заједно са Светском здравственом организацијом, ЦЕПИ и ГАВИ предводе глобалну шему познату као Акцелератор приступа ковид-19 алатима (АЦТ), која има за циљ да убрза развој и производњу тестова, лекова и вакцина против ковид-19, као и њихову правдену дистрибуцију.

ГАВИ је саопштио да Ковакс, који је део шеме, има за циљ да обезбеди 2 милијарде доза вакцине против ковид-19 до краја 2021. године. Из алијансе наводе да ће дозе бити доступне свим земљама које учествују у програму Ковакс, као и да ће 92 најсиромашније земље добити готово милијарду доза.

Ове недеље објављени су позитивни резултати клиничких испитивања две потенцијалне вакцине против ковид-19, једне на чијем развоју раде "Фајзер" и "Бајонтек" и друге на којој раде научници из Русије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Goran cirilicom

13.11.2020. 14:55

Ако се већ толико наглашава да је филантроп, зашто не реши проблем гладне деце по Африци или лечење наше деце од последица НАТО?