ГЛАВОБОЉА, ГРОЗНИЦА И СВРАБ: Ове сиптоме су осетили људи који су примили Фајзерову вакцину против короне (ВИДЕО)

Novosti online

11. 11. 2020. у 22:44

ПРЕ неколико дана стигле су вести да је Фајзерова вакцина против корона вируса спремна и ефикасна 90 одсто.

ГЛАВОБОЉА, ГРОЗНИЦА И СВРАБ: Ове сиптоме су осетили људи који су примили Фајзерову вакцину против короне (ВИДЕО)

КП.РУ

То је многима дало наду да ће се свет ускоро вратити у нормалу.

Да би сазнали колико је вакцина заправо успешна, 43.500 добровољаца из целог света пријавило се за тест.

И док неки од лекова нису изазвали никакве нежељене ефекте, други су имали симптоме сличне грипу, али и "озбиљније" нежељене ефекте.

- Прва доза је била као да сам имао снажан мамурлук. Неки од нас су имали главобољу, грозницу и болове у мишиц́има, баш као и након вакцине против грипа - Американац Глен Дешилдс (44) описао је овако осећај након примања вакцине.

Волонтерка Кери из Мисурија (45), која се представила само као публициста, каже да је прошлог месеца примила другу дозу вакцине.

Упитана зашто је одговорила на овај експеримент, Кери каже да осец́а да је то била њена грађанска дужност. Након што је видела вести о напретку у развоју вакцина, каже да верује да је помогла другим зараженим људима.

Наводи да је после друге дозе осетила главобољу, температуру, али и свраб по целом телу. Каже да су нежељени ефекти слични онима које је осетила након прве вакцинације, али су након друге вакцинације постале интензивније.

Неки испитаници су током клиничког испитивања вакцине добили плацебо, а не праву вакцину. Тако су течност добили без вакцине.

Брајан (42), инжењер из америчке државе Џорџија, мисли да је један од пацијената који није примио вакцину јер није осетио никакву реакцију. Каже да његов имунолошки систем није реаговао након што је примио две дозе. Поред тога, накнадно је добио корона вирус и, срећом, успешно и брзо се опоравио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)