КРЕМЉ ДЕМАНТОВАО АЛИЈЕВА: Нема говора о заједничким мировним снагама Русије и Турске у Нагорно-Карабаху

Новости онлајн

11. 11. 2020. у 12:37

КРЕМЉ ДЕМАНТОВАО АЛИЈЕВА: Нема говора о заједничким мировним снагама Русије и Турске у Нагорно-Карабаху

Фото: АП Пхото/Павел Головкин

РУСИЈА и Турска нису разговарале о заједничким мировним снагама у Карабаху, ова тема се никада није разматрала, а Русија и Турска ће сарађивати о Карабаху преко надзорног центра у Азербејџану, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Одговарајући на питање о изјавио азербејџанског председника Илхама Алијева о заједничким мировним снагама Русије и Турске Песков је рекао да „није било говора о заједничким мировним снагама“.

- Област сарадње биће на територији Азербејџана. То неће бити Карабах, ради се о надзорном центру - одговорио је Песков.

Он је додао да ће се центар налазити управо на територији Азербејџана, а не Нагорно-Карабаха.

Песков је прецизирао да ће руски мировњаци у Карабаху одржавати прекид ватре и сва борбена дејства.

- То је обезбеђивање. Прекид се догодио договором зараћених страна, односно Азербејџана и Јерменије. Мировне снаге позване су да бележе и одржавају прекид ватре - нагласио је Песков, одговарајући на питање да ли мандат мировног контингента омогућава употребу оружја.

Песков је додао да су мировњаци наоружани у складу са постигнутим споразумом и да имају одређену технику, тако да „треба полазити од тога“.  

Раније је Национални центар за контролу одбране Русије саопштио да ће у Карабах бити послато најмање 22 војно-транспортна авиона Ил-76 са мировњацима. Мировни контингент Русије у Карабаху ће имати 1960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица опреме. Команда руских мировних снага биће смештена у подручју Степанакерта.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)