ПУТИН И ЕРДОГАН НА ВЕЗИ: Лидери разговарали о Нагорно-Карабаху, ево шта мисле о споразуму

Novosti online

10. 11. 2020. у 19:24

ПУТИН И ЕРДОГАН НА ВЕЗИ: Лидери разговарали о Нагорно-Карабаху, ево шта мисле о споразуму

Фото: АП

РУСКИ и турски лидери Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са руским председником Владимиром Путином и најавио је учешће Турске у контроли прекида ватре у Нагорно-Карабаху у оквиру заједничког центра у Азербејџану, саопштила је администрација турског лидера.

- Наш председник је разговарао телефоном са Владимиром Путином. Истакао је да је синоћ направљен исправан корак на путу ка стабилном решавању ситуације у Нагорно-Карабаху. Ердоган је саопштио да ће Турска, заједно са Русијом, пратити како се поштује постигнуто примирје у оквиру заједничког центра који ће бити формиран у подручју које одреди Азербејџан на територији која је ослобођена од јерменске окупације - наводи се у саопштењу турске стране.

Истиче се да је постигнуто примирје „важан допринос који су Турска и Русија заједно дале, и ту могућност треба искористити за успостављање праведног и трајног мира и стабилности у региону“.

- Наш председник је рекао Путину да примирје у Нагорно-Карабаху показује значај сарадње између Турске и Русије у решавању регионалних сукоба и криза. Ердоган је истакао да ту може бити успостављен дух сарадње, сличан механизму за решавање сиријске кризе - саопштила је администрација.  

Ердоган је током разговора истакао да је најважније питање поштовање обавеза од стране Јерменије према споразуму о прекиду ватре, „а у том погледу руска страна сноси значајну одговорност“.

У понедељак је објављено да су лидери Русије, Јерменије и Азербејџана усвојили заједничку изјаву о прекиду ватре у Карабаху. Према овој изјави, у Нагорно-Карабаху потпуни прекид ватре почиње 10. новембра, Азербејџан и Јерменија заустављају се на својим заузетим положајима, а морају и да размене ратне заробљенике. Такође, у Карабаху ће бити стационирани руски мировњаци.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)