ЖИВОТ ПОД КЉУЧЕМ: Улице Атине су скоро потпуно празне, више од 150 хиљада аутомобила је напустило град (ФОТО)

З.Ш.

10. 11. 2020. у 18:12

ВЕЋИНА Грка је са одобравањем примила одлуку владе да земљу „закључа“ на три недеље, како би се зауставио катастрофални тренд раста заражених и све већи број смртних случајева.

ЖИВОТ ПОД КЉУЧЕМ: Улице Атине су скоро потпуно празне, више од 150 хиљада аутомобила је напустило град (ФОТО)

Фото: ЕПА

Посебно шокантно је на јавност деловао податак да је у понедељак,уз нешто мањи број заражених 1490, умрла чак 41 особа,највише од почетка епидемије.

Улице Атине су скоро па потпуно празне, огромна већина продајних објеката не ради,са изузетком апотека, супермаркета,продавница са прехрамбеном робом,бензинских пумпи и неких специјалозованих објеката.

Од прошле среде, када је најављено „закључавање“ за 7. новембар, преко 150 хиљада аутомобила је напустиило Атину. На излазним рампама је евидентирано да је већина отишла у правцу Севера, а да је 30 одсто путника време под кључем одлучило да проведе на Пелопонезу.

Фото: ЕПА

Док се с нестрпљењем очекују први резултати предузетих мера, полиција своди рачуне 24-часовних акција.

Наплаћено је 1300 казни од 300 евра због неношења маски и 565 због неовлашћеног кретања. Обављено је 55724 инспекција на територији целе земље.

Фото: ЕПА

Иначе,сваки грађанин има 6 опција да пријави кретање по граду укуцавањем броја путем смс поруке. Разлог може да буде посета апотеци или лекару, одлазак у банку, супремаркет, шетња, помоћ старијима или одлазак на сахрану.

Медији су као крајње неодговорно понашање забележили бахати коктел у једном ексклузивном хотелу када је ћерка власника,са 30 званица, прослављала рођендан.Сви су приведени,наплаћене су им казне, а слављеница је задржана у притвору и подигнута је кривична пријава.

Фото: ЕПА

Портпарол грчке владе Стелиос Пецас је у последњем извештају навео да је у овом тренутку попуњено 62 одсто капацитета у одељењима интензивне неге. Од тога 75 одсто у Солуну и 67 одсто у Атици. Од укупно 4452 болничких кревета тренутно је заузето 2059.

Упркос забрињавајућој ситуацији, Пецас је изјавио да се Грчка релативно добро носи са епидемијом, имајући у виду да има 12 пута мање смртних случајева у односу на Белгију, и четири пута мање у односу на Португалију, земље са приближно истим бројем становника.

Министар здравља Василис Кикиљас поднео је амандман парламенту да се у ковид систем укључе и приватне клинике, како би се смањио притисак на све оптерећенији здравствени систем земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)