ЕУ ПЕТОРКА ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА: У Јелисејској палати одржан мини-самит

Г.Чворовић

10. 11. 2020. у 18:04

ЕУ ПЕТОРКА ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА: У Јелисејској палати одржан мини-самит

Фото: АП

ЕВРОПА тражи излаз и нову стратегију у борби против исламистичког тероризма.

Председник Француске и канцелар Аустрије, две европске земље које су у последwе време платиле највећи данак овим нападима, састали су се јуче у Јелисејској палати, да би размотрили начине борбе против ове опасности. Видео-конференцијом су затим укључили у разговор и немачку канцеларку Ангелу Меркел, председника Европског савета Шарла Мишела и председницу ЕК Урсулу фон дер Лајен, чиме је одржан мини-безбедносни самит ЕУ.

Цео скуп организован је на иницијативу француског председника, коме и самом прете најрадикалнији исламисти. До самита је дошло после напада у Бечу, Ници и одрубљивања главе француском професору Самијелу Патију, а атентат у главном граду Аустрије показао је да би управо Курц могао да буде најјачи савезник Макрона у намери да се пооштре мере.

У Француској истичу да је баш аустријски канцелар био један од највећих противника даљег продора миграната у Европи. А међу њима има и терориста, што је показао и случај нападача из Нице. Из Јелисејске палате су поручили да је атентат из Беча показао да борба мора да буде заједничка, јер опасност прети свима.

Макрон и Курц се слажу око потребе борбе против радикалног и "политичког" ислама. У Француској ће, на иницијативу Макрона, у децембру бити представљен нови предлог закона о сепаратизму, у коме се предвиђа низ мера против радикалног ислама, између осталог и формирање имама на домаћем тлу. У том смислу, Макрон је добио подршку од председника ЕС Шарла Мишела који се заложио за стварање Европског института за школовање имама.

Мишел је нагласио да је тероризам основна, тешка и озбиљна претња против вредности на којима се заснива европски пројекат, поручивши да у ЕУ немају намеру да покажу слабости.

Домаћин јучерашњег састанка Француски председник је најавио да ће за следећи Европски самит 10. децембра предложити промене шенгенског споразума из основа, да би се стало на пут терористичкој претњи, што би требало да ступи на снагу са француским председавањем ЕУ у првој половини 2022.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)