ОТКРИВЕНА ТАЈНА У ВАТИКАНУ: Папа је знао за сексуално злостављање деце

Тањуг

10. 11. 2020. у 15:37

ОТКРИВЕНА ТАЈНА У ВАТИКАНУ: Папа је знао за сексуално злостављање деце

Фото: Архива ВН

ИНТЕРНА истрага спроведена у Ватикану показала је да је папа Јован Павле Други био упозорен да се тадашњи надбискуп Теодор Меккарик понашао на сексуално непримерен начин, али да је ипак одлучио да га унапреди у надбискупа Вашингтона.

Истрага о томе трајала је две године, а покојни папа је Меккарика унапредио у кардинала 2001. године, годину дана након што је проглашен надбискупом Вашингтона, где је у међувремену постао познат по прикупљању средстава и утичају, преноси ЦНН.

Како се наводи, извештај у великој мери ослобађа кривице актуелног папу Фрању, а Меккарик је поднео оставку 2018. године, док га је Ватикан изопштио прошле године након црквеног суђења због сексуалног злостављања малолетника.

"До 2017. године нико није дао папа Фрањи било какву документацију у вези са оптужбама против Мекарика. Папа је чуо само да постоје наводи и гласине", наводи се у извештају.

У документу се наводи и да је 2005. године папа Бенедикт затражио Меккарикову оставку 2005. године након што су "оптужбе за узнемиравање и злостављање одраслих поново почеле да излазе на површину".

У извештају пише и да је Ватиканска канцеларија за бискупе Меккарику усмено наредила 2006. године да се повуче из јавног живота, две године касније и писмено, али да је он игнорисао те препоруке.

Када се прва оптужба за сексуално злостављање малолетника појавила 2018. године, одговор папе Фрање је према извештају био "непосредан" и отпустио је изопштио је бившег кардинала из реда свештеника.

Католичка црква занемарила сексуално злостављање деце

Католичка црква је издала своју моралну сврху дајући предност својој репутацији у односу на добробит деце коју су свештеници сексуално злостављали, закључује се у извештају независне истраге о сексуалном злостављању деце (ИИЦСА).

У извештају на 162 странице наводи се да је занемаривање физичког, емоционалног и духовног благостања деце и младих од стране цркве у корист заштите њеног угледа било у супротности са њеном мисијом љубави и бриге о невинима и рањивима, пренео је британски "Гардијан"

Између 1970. и 2015. године, црква је примила више од 900 жалби које укључују преко 3.000 случајева сексуалног злостављања деце од стране више од 900 појединаца, укључујући свештенике, монахе и добровољце.

Током тог периода, покренуто је 177 кривичних процеса који су резултовали са 133 осуђујуће пресуде.

Оптужбе против бискупија и верских института завршиле су се милионима евра одштете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

prellee

10.11.2020. 16:00

Papa Jovan Pavle II je mnogo toga znao i na taj način taj zločin opravdao, ali to nije jedin njegov zločin, jer mu je želja bila da se osveti Rusima za ono što je Poljska doživjela u svojoj prošlosti. Neću spominjati njegove zločine na Balkanu i njegov pristrasni i neobjektivni odnos prema svim stranama u ratu u EX-YU. Srbi će ga vjekovima pamtiti kao jednog veoma lošeg papu a i čovjeka uopšte. Jedan od greedy man from West...