ТРИСТА МИЛИОНА ДОЗА АМЕРИЧКЕ ВАКЦИНЕ ЗА ЕУ: Берзе скочиле након вести о Фајзеровом леку, потребне две дозе по особи

Горан Чворовић - Специјални дописник из Брисела

09. 11. 2020. у 20:08

ТРИСТА МИЛИОНА ДОЗА АМЕРИЧКЕ ВАКЦИНЕ ЗА ЕУ: Берзе скочиле након вести о Фајзеровом леку, потребне две дозе по особи

Фото: ЕПА

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је у понедељак преко свог твитер налога да ће ускоро бити потписан уговор са америчком фармацеутском кућом "Фајзер" за 300 милиона доза вакцина против корона вируса.

ЕУ тренутно од септембра преговара за 200 милиона доза, с опицијом за додатних 100 милиона. На територији Уније тренутно живи нешто мање од 450 милиона становника, али је званични Брисел већ испреговарао споразуме и са другим фармацеутским компанијама.

Истовремено, од "Фајзера" је Велика Британија наручила 120 милиона доза, а САД – шесто милиона. Американци ће, наравно, први добити ово цепиво чија се регистрација очекује крајем овог месеца. ЕУ се, међутим, нада да ће убрзо после САД бити међу првима којима ће стићи контигенти ове вакцине, под условом да добије све потребне дозволе. Прве дозе биће резервисане за најугроженије групе.

Из "Фајзера" су поручили да би до краја ове године свету могли да испоруче 50 милиона доза, а следеће чак 1,3 милијарде. За имунизацију су потребне две дозе по особи.

Европљани су са пуно оптимизма примили вест о америчкој вакцини. Француска берза је у понедељак, тако, после саопштења из "Фајзера", направила скок од 7,7 одсто, што је највише од почетка епидемије. Немачка је скочила за 5,8, а британска за 6 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)