АМЕРИКА БАШ КАО БАНАНА РЕПУБЛИКА: Професор Срђа Трифковић из САД, за "Новости", о изборима у Америци и њиховим последицама

Д. САВИЋ

08. 11. 2020. у 20:42

МАШИНЕРИЈА Демократске партије, корпоративни медији и барони друштвених мрежа створили су удружено криминално предузеће да покраду председничке изборе.

АМЕРИКА БАШ КАО БАНАНА РЕПУБЛИКА: Професор Срђа Трифковић из САД, за Новости, о изборима у Америци и њиховим последицама

Срђа Трифковић

Каже ово, за "Новости", професор Срђа Трифковић из САД, после гласања. То га, каже, подсећа на сличне "завере" у посткомунистичким режимима, само бруталније. Он сматра да се ни у тим режимима не би могла замислити "производња" више од 100.000 гласова за "шефа" усред ноћи, уз нула гласова за опозицију, као ни "гласачи" рођени у 19. веку!

- За разлику од Милвокија и Детроита, чак ни режим у Пјонгјангу не добије више гласова за "вољеног вођу" него што има Севернокорејаца на бирачком списку - примећује Трифковић.

За већи део света, сматра он, Америка је сада сведена на статус банана републике.

- Европски медији, које већином контролишу неолиберални глобалисти, пружају подршку завереницима, али обични људи знају боље. Као што коментатори у Београду, Кијеву, Тбилисију и другим престоницама које су искусиле обојене револуције данима примећују, иронично је да су Американци уз мање тешкоћа "инсталирали" председнике у страним земљама, него што су легитимно изабрали свога - уочава саговорник.

После Бајденове проглашене победе, и Трампове најаве да ће ићи на суд, Трифковић предвиђа да је насиље на улицама скоро неизбежно. Укључиваће, додаје, обе стране националног амбиса, овог пута.

- Без обзира на крајњи исход, легитимност победника већ је нарушена, како у земљи, тако и у иностранству. Ако Бајден превагне, а медији то третирају као свршену ствар, чак и његови симпатизери на власти у Паризу, Берлину, Бриселу или Отави и дају тон Би-Би-Сију, "Монду", "Велту", знају о чему се ради - уверен је Трифковић.

Ипак, постоји један проблем. "Госпођа секретарка" Медлин Олбрајт је узвикивала: "Ми смо Америка, стојимо изнад свих, видимо даље, незаобилазна смо нација", уз пратеће опаске као што су "права страна историје", "пакс Американа", "лидер међународне заједнице". Трифковић сматра да се сада више то неће узимати за озбиљно.

- Било који покушај обнове пројекта после дебакла овогодишњих избора осуђен је на пропаст. Протагонистима ће бити теже да наставе да се претварају чистог образа да је америчка спољна политика посвећена промоцији слободе, демократије и људских права, супротстављању тиранији и злу, и да је посвећена стварању бољег света и имиџу изузетне нације. Задат је смртоносни ударац Америци као светионику света - закључује Трифковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

BRAVO GOSPODINE TRIFKOVIC

08.11.2020. 21:04

U vodecim zemljama EU posebno u Nemackoj, u medijsku kampanju protiv Trampa, ukljuceno je najmanje 90% medija, kod Vas u SAD sigurno jos vise. Sam izbor kojekakvih eksperata na nemackim TV-kanalima je zastrasujuci, uvek su oni ljudi koji znaju i mogu puno da laju protiv Trampa, ako kojim slucajem neko progovori nesto pozitivno o Trampu, tad ga moderatori i ostali ucesnici diskusije ucutkau, stalnim upadanjem u rec. Ponekad pomislim sa Jozef Gebels jos sedi u firerovom bunkeru, i diriguje medijima od Evrope do SAD-a. Ovo su najskandalozniji izbori u jednoj zemlji, koja sebe smatra da je demokratska, u stvari je lopovska. BUDITE POZDRAVLJENI, I HVALA NA OPSIRNOM I ISKRENOM IZVESTAJU, a meni ostaje da se nadam, da ce ovaj moj komentar Novosti objavit.

Srbijo Zuta kuco

08.11.2020. 21:21

Ostaje jos nada da ce se pokazati (za primer ostatku sveta i dokaz da je Amerika i dalje lider u svemu sto ste nabrojali) da je sudska vlast nezavisna i da ce biti sposobna da brzo i efikasno resi najavljene tuzbe. To sto su mediji proglasili pobednika ne znaci nista. Sudovi ce, izgleda, imati poslednju rec. Radi se o stotinama hiljada listica u Pensilvaniji koje predstavnici Republikanske stranke nisu imali mogudnost da provere. Sud moze doneti odluku da se ti listici ne uzmu u obzir ili da nalozi ponavljanje izbora u Filadelfiji i Pitsburgu (kao sto predlaze Lukasenko).