СУКОБИ У АЛБАНИЈИ ЗБОГ ЖУТЕ КУЋЕ: Рама напада политичке противнике након подизања оптужница против Тачија

Novosti online

08. 11. 2020. у 16:17

Након потврђивања оптужнице Специјалног суда против бивших лидера терористичке ОВК премијер Албаније Еди Рама је говорећи о извештају бившег члана европског парламента Дика Мартија у коме тврди да су злочине починили припадници ОВК, оптужио своја три политичка противника, Иљира Мету (председник Албаније), Саљија Беришу (бивши албански премијер) и Луљзима Башу (лидер Демократске партије у Албанији) да су подржали швајцарског сенатора.

СУКОБИ У АЛБАНИЈИ ЗБОГ ЖУТЕ КУЋЕ: Рама напада политичке противнике након подизања оптужница против  Тачија

Фото Танјуг

Рама је у објави на Твитеру запитао бившег премијера Беришу и председника Мету зашто су гласали за Мартијев извештај који инкриминише ОВК.

Такође је захтевао одговорност од лидера Демократске странке за кога је навео да је "измислио Жуту кућу".

- Иљире, можеш ли да кажеш Албанцима зашто си гласао за извештај Дика Мартија, заједно са Саљијем, кад смо гласали против. А ти, Љуљзиме, можеш ли да објасниш који си досије припремио за израду Жуте куц́е заједно са перуанским лекаром са којим си прикупљао доказе - навео је у објави Рама.

Мартијев извештај је материјал којим је успостављено оснивање Специјализованих вец́а у Хагу познатог као Специјални суд.

Судија за претходни поступак тог суда потврдио је оптужнице против четворице бивших лидера ОВК: бившег председника лажне државе Косова Хашима Тачија, бивших председника парламента Кадрија Весељија и Јакупа Краснићија и против шефа посланичке групе Покрета Самоопредељење Реџепа Сељимија.

Они се терете за ратне злочине и злочине против човечности.

Оптужницом се Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими сматрају одговорним за низ злочина који су почињени у неколико притворских центара током 1998-1999. године.

(Косово онлине)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)