КОВИД ХАОС: Италијани се буне против нових мера

Танјуг

06. 11. 2020. у 14:00

КОВИД ХАОС: Италијани се буне против нових мера

AP photo

"Сви против свих, хаос ковид" - овим насловом на првој страни дневни лист "Ил Гиронале" описује реаговање на владину меру о подели Италије на зоне, на основу епидемиолошке ситуације.

Владине мере ступају на снагу вечерас и предвиђају оштрија ограничења у такозваним "црвеним зонама", где је ризик од ширења заразе ковидом-19 нарочито висок.

За сада су то три регије Ломбардија, Вале Д''Аоста, Калабрија.

На ову одлуку побунили су се градоначелници, председници регија и политичари појединих странака.

Лидер странке десног центра "Лига" Матео Салвини је затражио да влада хитно у парламенту објасни мотиве и изнесе податке на основу којих је Ломбардија у групи најугроженијих италијанских регија.

Ðорђа Мелони, вођа странке "Фратели д''Италија", оптужила је владу да анти- ковид мере доноси "одокативно".

У јужној регији Калабрија јуче су одржане и демонстрације против сврставања Калабрије у "црвену зону", а председник регије тврди да је мера без основа и да неоправдано дискриминише становнике који су традиционално жртве предрасуда.

Председник регије Кампања Винћенцо Де Лука, незадовољан је из других разлога, јер његова регија није у групи најугроженијих, то јест није сврстана у “црвену зоном”.

Премијер Ðузепе Конте касно синоћ је разговарао са челницима странака левог центра које чине владу и након тога је изјавио да “влада остаје при својим одлукама које су донесене на основу научних података о епидемиолошкој ситуацији те да од регија очекује да их спроводе строго и тарнспарентно”.

Председник Високог института за здравство Силвио Брусаферо је у образложењу пооштравања мера, које преноси агенција Анса, рекао да је Италија сада у прелазној фази када се зараза коронавирусом брзо шири и да је неопходно применити мере које ће зауставити ширење ковида-19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)