ЕВРОПСКА КОНФЕДЕРАЦИЈА СИНДИКАТА УПОЗОРАВА: Због ковида без посла може остати 30 милиона људи

Ј. Ж. С.

06. 11. 2020. у 09:10

ЕВРОПСКА КОНФЕДЕРАЦИЈА СИНДИКАТА УПОЗОРАВА: Због ковида без посла може остати 30 милиона људи

Фото: Depositphotos

ЧАК 30 милиона људи могло би да остане без посла уколико програми подршке незапосленима, донети током пандемије, не би били продужени, показује истраживање Европске конфедерације синдиката.

Незапослених је тренутно 15,9 милиона, од чега је два милиона посао изгубило после избијања корона кризе.


Према резултатима анализе, све би било много горе да нису донети програми за очување запослености преко којих се тренутно обезбеђују плате за 39,6 милиона радника. 
- Процене могуће незапослености су превише оптимистичке, с обзиром на то да у њих нису укључени сезонски радници који губе прилику да буду поново ангажовани, нити је у обзир узет такозвани "домино ефекат" - могућност да многи додатно изгубе посао услед затварања ланаца снабдевања и предузећа која су у њему, а од којих зависе и многа друга - кажу у ЕКС. 

Чињеница је, међутим, да упркос великом паду привредне делатности, запосленост није много опала, око 0,1 одсто у Европској унији и око 0,2 одсто у Еврозони. То је управо последица увођења краткотрајних шема запошљавања - јавних иницијатива на националном нивоу које за циљ имају да предузећима која су у тешкоћама омогуће скраћење радног времена, при чему сате који нису одрађени запосленима покрива држава.

Додатну подршку представљало је стварање посебног инструмента на нивоу Уније, такозване "Подршке ублажавању ризика од незапослености у ванредним околностима". Циљ је био да се земљама-чланицама помогне у тренуцима када су јавни издаци намењени очувању радних места нагло порасли.

- Помоћ је стигла у 16 земаља и покрила 22 мере које су испуниле потребне критеријуме. Проблем је што поред земаља које су већ одлучиле да њихову важност продуже, има и оних које оклевају или чак најављују њихово укидање - истичу у ЕКС.
Због тога ЕКС од министара тражи да програме подршке задрже све до завршетка привредног опоравка и стабилизације запослености, као и да њихову примену прошире и на запослене на несигурним радним местима и самозапослене. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)