БАРИКАДЕ ОКО БЕЛЕ КУЋЕ Новинарка Џоан Митрић о атмосфери у САД: Вашингтон није био толико "закључан" још од 2001.

Д. Д. С.

06. 11. 2020. у 10:00

БАРИКАДЕ ОКО БЕЛЕ КУЋЕ Новинарка Џоан Митрић о атмосфери у САД: Вашингтон није био толико закључан још од 2001.

Фото Танјуг

ДАН после најспорнијих преседничких избора у последњих 150 година на улицама Вашингтона влада мир.

Али, у имућним предграђима Чеви Чејс и Френдшип Хајтс, луксузне продавнице, банке, књижаре, апотеке и фризерски салони су затарабљени. Иста слика је и у близини Амбасаде Србије на Авенији Висконсин.

Чврсте, несаломиве, жуте баријере окружују Белу кућу. Испред ње, Авенија Пенсилванија је затворена за пешаке, а црне прозирне ограде окружују парк, тако да је у свим правцима Бела кућа блокирана. Вашингтон није био тако закључан још од терористичких напада 2001. године.

Новинарка из Вашингтона Џоан Митрић овако, за "Новости", описује америчку престоницу, дан после избора. Полицијска кола су на сваком ћошку.

- Све их је више што се више приближавате Конгресу, на Капитол хилу. Али, полиција није опремљена као за нереде, никога не зауставља, нити ишта пита. Само су у приправности у случају да избије насиље, пошто је Доналд Трамп прогласио победу, док још многе државе броје гласове у "тесној" трци - прича она.

Џоан Митрић,Фото Танјуг

На све стране су, примећује, новинарске екипе. Турска ТВ екипа у шатору поред Вашингтонског споменика, позвала је на чај.

- Беле мермерне степенице Врховног суда су пусте, за разлику од времена пре недељу дана, када су демонстранти нагрнули да протестују против номинације трећег Трамповог конзервативног судије Ејми Кони Барет. Чини се да би Врховни суд могао поново да уђе у жижу масовних протеста уколико Трампове тврдње о превари или довођењу у питање изборних резултата у Пенсилванији, Висконсину, Мичигену или Аризони дођу до највишег суда - предвиђа ова новинарка.

Сви са којима је причала у претежно демократама наклоњеном граду су исцрпљени, али срећни што су преживели дугу изборну ноћ. Саговорница која се доселила у Вашингтон 1977.  да одмах после колеџа ради за преседника Џимија Картера на питањима енергетике, каже да је провела бесану изборну ноћ, баш као и младић који, увлачећи дим цигарете, каже:

- Само желим да се ово заврши - закључује он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)