ЗБОГ СУКОБА ИНТЕРЕСА СЕ ИГРАЈУ СА ЖИВОТИМА ЉУДИ: Дидије Раулт тужио француску агенцију за безбедност лекова

Г.ЧВОРОВИЋ

05. 11. 2020. у 22:20

ЗБОГ СУКОБА ИНТЕРЕСА СЕ ИГРАЈУ СА ЖИВОТИМА ЉУДИ: Дидије Раулт тужио француску агенцију за безбедност лекова

Фото: Новости архива

ЗАТО што му је ускраћена могућност да своје пацијенте од корона вируса лечи хидроксихлорокином, марсељски професор Дидије Раулт је одлучио да поднесе тужбу Државном савету Француске.

Директор Медитеранске инфектолошке клинике је поручио да Национална агенција за безбедност лекова, забраном лечења корона вируса хидроксихлорокином, "игра опасну игру по здравље Француза."

Доктор Раулт је почетком године установио третман на основу хидроксихлорокина и азитромицина против ковида 19, али су из Националне агенције за безбедност лекова оценили да ова метода није ефикасна. Раулт их је зато тужио због сукоба интереса и довођења у опасност живота људи.

Хидроксихлорокин у Француској производи фармацеутска кућа "Санофи" под комерцијалним именом "плакенил", али за друге болести. Раулту сада не желе да достављају тражене количине, већ само оне које је клиника на чијем је челу добијала пре епидемије. Раулт се сада жали да нема довољно хидроксихлорокина за све оболеле од короне и да мора да бира ком ће пацијенту дати овај третман.

- Није на "Санофију" да зна зашта ми користимо овај лек - поручио је Раулт.

Марсељски професор је такође протестовао због двоструких аршина Националне агенције за безбедност лекова, јер су одобрили лек "ремдесивир" који производи фармацеутска кућа "Гилеад", иако његова ефикасност како каже није доказана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)