ЈАВИО СЕ "ВОЈАЏЕР 2": Порука из свемира путовала 35 минута (ВИДЕО)

Novosti Online

05. 11. 2020. у 15:20

Америчка свемирска агенција НАСА успоставила је контакт са сондом "Војаџер 2" први пут од марта ове године.

ЈАВИО СЕ ВОЈАЏЕР 2: Порука из свемира путовала 35 минута (ВИДЕО)

НАСА

НАСА је саопштила да је успешно послала команде према овој сонди 29. октобра користећи недавно побољшану антену Дееп Спаце Статион 43 која се налази у Аустралији. Инструкције су биле део теста нове опреме, укључујући нови радио предајник који није замењен 47 година.

Инжењери су такође надоградили систем за грејање и хлађење, опрему за напајање и осталу електронику како би предајници несметано радили. Откако је антена искључена са мреже, оператери су могли да прате стање „Војаџера 2“ и да примају податке са сонде, али нису могли да јој шаљу команде.

„Антена ДСС43 је високо специјализован систем. На свету постоје само две сличне антене, тако да је ова једногодишња пауза имала великог утицаја на 'Војаџер', али и за многе друге Насине мисије“, напомиње Филип Болдвин, оперативни менаџер Насиног програма за свемирске комуникације и навигацију.

ДСС43 је део веће Дееп Спаце Мреже која осигурава комуникацију са свим летелицама удаљенијим од Месеца, "Војаџер 2" се налази на 18,7 милијарди километара од Земље.

"Војаџер 2" је једина летелица која је посетила удаљене гасне џинове нашег Сунчевог система – Уран и Нептун.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)