КОРОНА КАРАНТИН: Од данас у Аустрији на снази полицијски час

Танјуг

03. 11. 2020. у 07:36

ОД ДАНАС је у Аустрији, у склопу нових мера за смањење ширења корона вируса, ступила на снагу уредба која предвиђа друго "закључавање" уз, овај пут, полицијски час од 20 до шест сати ујутро.

КОРОНА КАРАНТИН: Од данас у Аустрији на снази полицијски час

Фото: Танјуг/АП

Нова мера предвиђа ограничење слободе кретања од 20 часова до шест сати ујутро, са циљем спречавања заражавања на журкама и током приватних прослава.

Од данас од 20 часова могуће је изаћи из куће само ако постоји опасност по живот, ако треба да се пружи помоћ неком лицу, а у то спада и шетња кућних љубимаца, то јест снабдевања основним намирницама, због посла, или због физичког и психичког опоравка, у шта се подразумева шетња, трчање, вожња бициклом.

Што се приватног простора тиче забрањене су журке у гаражама, баштама, а што се посета тиче оне су могуће само до 20 часова, и то само припадници једног другог домаћинства.

То значи да је од сада, на месец дана, могуће дружење само са припадницима једног другог домаћинства.

На јавним местима мора да се поштује дистанца од најмање једног метра према особама које нису из истог домаћинства.

Маске морају да се носе у јавним затвореним просторима, у јавном превозу, али и на станицама.

Када је реч о такси возилима могуће их је користили ако у једном реду седе само две особе, а то правило важи и за ауто-школе.

Гастрономија и хотели морају затворити своја врата за госте, али зато имају могућност да, у наредне четири недеље, врше испоруку хране, уз ограничење да је преузимање наруџбине у објекту могуће само од шест ујутро до 20 часова, а достава може да се обавља и током полицијског часа.

И хотели морају затворити своја врата, уз изузетак за пословне путнике.

Такође и култура је погођена новим мерама те опера, позоришта, биоскопи морају паузирати, те се отказују и све манифестације, од сајма, до прослава рођендана, свадби и слично.

У црквама су дозвољене верске службе, али важи обавеза ношења маски, док је уведено ограничење броја особа на сахранама на максимално 50 уз маске и дистанцу.

За разлику од пролећа овај пут радње остају отворене, али важи правило да по муштерији морају имати на располагању по 10 квадратних мерата, уз ношење маски и дистанце.

На пијацама, биле оне на отвореном или затвореном, важи обавеза ношења маски.

Традиционалне божићне пијаце, које у новембру обично почињу са радом, током важења ове уредбе су забрањене.

На другој страни фризери, масери, козметичари могу наставити да раде, али зато морају предузети мере за смањење ризика инфекције.

Што се школа тиче оне остају отворене и то обданишта, основне школе, док се за децу од 10 до 14 година уводи обавеза ношења маски, а старија деца уче од куће, као и студенти на факултетима.

Аустријска влада препоручила је и рад од куће, а предузећа која то не желе или не могу, морају обезбедити дистанцу између радних места запослених, а где то није могуће постоји обавеза ношења маски.

Када је реч о спорту дозвољен је само професионални спорт, и то без публике, док аматерски спорт мора да паузира.

Исто тако и скијање се одлаже за боља времена, јер се затварају жичаре, ски лифтови и гондоле.

Поред тога затворени су базени, сауне, фитнес центри.

Што се старачких домова тиче станари могу имати само једну особу свака два дана као у посети, али то морају бити две различите особе.

Посетиоци морају имати И негативан тест, а ако то немају онда морају носити посебне заштитне маске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)