ФРАНЦУСКА ПОД ОПСАДОМ ЗБОГ ВИРУСА И ТЕРОРИЗМА: У земљи двостуко ванредно стање - школе чува 14 хиљада полицајаца!

Г. ЧВОРОВИЋ

02. 11. 2020. у 17:34

ФРАНЦУСКА ПОД ОПСАДОМ ЗБОГ ВИРУСА И ТЕРОРИЗМА: У земљи двостуко ванредно стање - школе чува 14 хиљада полицајаца!

Фото: Епа

ДВОСТРУКО ванредно стање, невиђено у мирнодопско време, због тероризма и вируса, дочекало је јуче 12 милиона француских ђака на повратку у школске клупе после двонедељног распуста за Све свете.

Повратак је обележен минутом ћутања професору Самијелу Патију којем је терориста последњег дана наставе пред распуст одрубио главу јер је ђацима показао карикатуре са пророком Мухамедом.

Имајући у виду да је приликом идентичног одавања поште после атентата 2015. било спорадичног непоштовања ове мере међу ђацима, власти су поручиле да ће овога пута бити непопустљиве. Сваки евентуални случај наставници морају да пријаве, а са таквим ђаком предстоји посебан педагошки рад.

Власти се труде да буду што ближе ђацима у оваквом тренутку. Тако је поруку политичара Жана Жореса из 1888. наставницима, да ђаке не уче само словима и сабирању, већ и демократији, слободи и суверности нације, која је била део церемоније одавања почасти Патију, прочитао и познати француско-малијски репер Оксмо Пучино. Ђаци у Марсељу су, на пример, чули поруке француских фудбалских репрезентативаца о братству и важности школе, док је председник Макрон преко снепчата и инстаграма поручио најмлађима да "бити Француз не значи само живети у Француској."

Чак 14 хиљада полицајаца, жандарма и војника чували су јуче школске установе, јер је на снази највиша опасност од терористичког напада. Министар унутрашњих послова Жералд Дарманен је истовремено донекле умирио родитеље поруком да нема директних претњи по школе, али у оваквој ситуацији никад се не зна шта може да се догоди.

Истовремено, у Лиону је укинут притвор осумњиченом за напад на грчког свештеника Николаоса Какавелакиса. Лекари су дошли до закључка да ова особа, иначе бескућник, која би могла да одговара опису, мора психијатријски да се лечи. Грчки протојереј је и даље у тешком стању. Пуштено је и четворо од шесторо притворених после покоља у Ници.

Све то догађа се у тренутку када Француском бесни други талас вируса корона с око педесет хиљада новозаражених дневно. Ђаци већ од шесте године живота од јуче морају да носе маске. Имајући у виду да су школе отворене усред општег карантина, већ се јављају експерти који наговештавају да ће и образовне установе ускоро морати да се затворе, уколико власти желе да се епидемија заиста заустави.

У таквим условима, дошло је и до побуне власника затворених малих трговина, који су се жалили на нелојалну конкуренцију отворених великих продајних ланаца, па је одлуком владе супермаркетима забрањено да продају књиге, шминку или цвеће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)