ТРАМП ИЛИ БАЈДЕН: Које државе ће одлучити победника? (ВИДЕО)

Новости онлине

03. 11. 2020. у 13:04

ИСТРАЖИВАЊА јавног мњења у САД показују да ће изборна ноћ бити дуга и напета. Трка за Овални кабинет се води унутар 10 процената, а у кључним државама, за које амерички аналитичари сматрају да ће одлучити изборе, она је још мања.

ТРАМП ИЛИ БАЈДЕН: Које државе ће одлучити победника? (ВИДЕО)

FOTO: EPA

Кандидат демократа Џозеф Бајден има подршку 52 одсто, док Трампа подржава 42 процента Американаца на нивоу целе државе.

У тзв. "свинг стејтс", у које се убрајају Аризона, Колорадо, Флорида, Џорџија, Ајова, Мејн, Мичиген, Северна Каролина, Охајо, Пенсилванија, Тексас и Вискосин, та разлика износи свега 6 одсто, 51 према 45 процента.

У оваквој ситуацији са малом разликом, која се са смањила са 10 на 6 одсто, знатно су се повећале шансе Трампа да понови успех из 2016. године и потуче (као тада фаворизовану Хилари Клинтон) Џозефа Бајдена, коме медији и анкете од почетка дају веће изгледе за улазак у Белу кућу.

Ситуација је утолико компликованија што анкете међу онима који су раније гласали дају Бајдену предност од 61:35 одсто, а међу онима који ће изаћи на сам дан избора Трамп води убедљиво 61:32!

 

Истраживање које су обавили заједнички демократе и републиканци говори да је Трампу опало поверење код пензионера и међу женама, док је “чврсто као стена” међу белачком радничком класом.

Трампу бирачи замерају како води државу, како се суочио са короном али му дају здушну подршку када је економија у питању.

Оба кандидата имају још данашњи дан за кампању, и обојица су одлучила да то ураде у државама у којима желе сигурну победу а могле би да исклизну на другу страну. Трамп – у Северној Каролини, Пенсилванији и два у Мичигену, а Бајден у Пенсилванији и Охају.

ЕЛЕКТОРСКИ СИСТЕМ

Америчке изборе, међутим, не одлучују директни гласови него индиректна форма демократије - Електорски колегијум који има 538 чланова. За победу потребна је већина од 270 гласова. У свим америчким државама осим две, победник у држави осваја све гласове електора те државе, а најнасељеније државе имају највише електора.

Бајденова предност на националном нивоу донекле потиче из велике предности које има у две најнасељеније државе које ће скоро сигурно освојити - Калифорнији и Њујорку, док ће Трамп скоро сигурно освојити низ мањих републиканских држава у пољопривредном и руралном средишту земље.

(Извор: Дејлимејл)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)