ФРАНЦУСКА СВА У МРЖЊИ: "Новости" у месту надомак Париза у ком је пре четврт века сниман култни филм чувеног Матјеа Касовица

Горан Чворовић дописник из Париза

01. 11. 2020. у 21:00

ОВО је прича о човеку који је падао са зграде високе педесет спратова. Падајући, тип је, да би се охрабрио, непрестано понављао: "За сада је све у реду." Али, није важан пад, важно је приземљење.

ФРАНЦУСКА СВА У МРЖЊИ: Новости у месту надомак Париза у ком је пре четврт века сниман култни филм чувеног Матјеа Касовица

Фото архива

То је култна мисао из легендарног француског филма "Мржња" Матјеа Касовица, који обележава 25 година од настанка, што је озваничено и новом технички савременијом варијантом овог црно-белог филма.

Четврт века је прошло, али деградација друштва у узаврелим насељима у предграђима француских градова се убрзано наставља. Пад ће, свакако, бити болан и отрежњујући.

Тридесетак километара западно од Париза, у насељу Ноје у месту Шантел ле Вињ, у области Ивлин, где се одвија радња филма, пуно се променило с жељом да буде боље, али је доста тога остало исто, па и много горе.

Све би, именом, требало утопијски да буде обојено у ружичасто. Буквални превод назива места, са десетак хиљада становника, значи "Песма вукова у винограду".

Овде има свих социјалних колорита, али ништа није розикасто. Власти су, после филма, желеле да ово место учине примером успешне трансформације. Од почетка двехиљадитих, ту је уложено преко сто милиона евра у реновирање зграда. Неке су срушене, друге обновљене, посађено је зеленило, изграђене улице чији је циљ био да повежу гето са спољним светом. Наоко, неки делови су непрепознатљиви, али је несигурност и даље свеприсутна.

Кључа Шантел ле Вињ заиста постао град који ври, Фото архива

Незапосленост је ту двоструко већа од националног просека. Млади траће дане, беже из школе, траже сваку прилику да се обрачунају с полицијом. Најмања искра је довољна да запали цео кварт. Све оно што је приказао Касовиц, па на квадрат.

Шест полицајаца је 2014. у насељу Ноје повређено током урбаног насиља. Исте године, дилери су запалили локалну школу уз образложење да их полиција одатле посматра. Пре две године, иста школа је поново изгорела. Те, 2018, тринаест житеља из овог кварта је због делинквенције, а нарочито због диловања дроге, осуђено на казне затвора које су ишле до годину и по.

У немирима 2019, око Празника вештица, уништен је градски мобилијар, запаљене су канте за отпатке, али и полицијски аутомобили, док су изгредници снаге реда засипали пиротехником и другим пројектилима. Полиција им је узраћала димним бомбама и "флеш боловима". Прави мали рат.

Уобичајено Полиција често интервенише борним колима, Фото архива

Полицајце овде и даље засипају пројектилима, јајима, али и чврстим предметима. Због свега, ово место зову "Чикаго у Ивлину". Настављају се сукоби банди за превласт територије, а снаге реда ту не смеју да зађу. Зна се и да главни проблем представља зграда "трозубац". Снимљене су и телевизијске емисије о томе, приказана је и градоначелница Шантела која признаје да ту не сме да иде. Француски новинари, који су покушали да се приближе младима на једном од улаза у зграду, засути су петардама. И, ником ништа!

Није само овде тако. Звучи невероватно, али је истинито: многобројна су запуштена насеља у која се не усуђују да уђу не само полицајци, него ни поштари, погребници, ватрогасци, хитна помоћ. Држава као да је дигла руке. Дрога се дилује отворено. Чак 45 одсто Француза је признало да је бар једном у животу пробало канабис а користи га 11 одсто становништва!

Било је и погубних ситуација. Има, тако, људи који су страдали у пожару јер нису могли да стрче низ степенице, због тога што их дилери затрпавају колицима из самопослуге, контејнерима и другим приручним материјалом, да би имали времена да побегну, ако их икада појури полиција. Људи тако из својих станова могу само лифтом. Али, не и када је пожар.

У ходницима таквих зграда бије вечита промаја. Сијалице су поскидане и покрадене, а штекери полупани.

Недавно су друштвене мреже обишли нестварни снимци о торпедирању ватрометом у трајању од сат времена зграде полицијске станице у париском источном предграђу Шампињи на Марни. Интервентној бригади је требало сар да стигне.

Филм који је први пут открио нову сурову француску стварност уместо дотадашњих сентименталних целулоидних љубића, из данашњег угла делује као бајка за децу. Пењање униформисаног полицијског официра на кров зграде, тако, и његово расправљање с окупљеним младићима, уз захтев да напусте то место, данас не може ни да се замисли. За овакву авантуру потребни су конвоји возила добро заштићених специјалаца, и тада са неизвесним исходом.

Локалне вође банди овде заводе свој ред, деле правду, туку девојке које носе кратке сукње, живе од шверца и насиља. Та места су држава у држави, са својим посебним правилима.

И председник Емануел Макрон је недавно признао да су власти омануле када су дозволиле формирање таквих гета. Чини се да се против тога више ништа не може и да су ствари отишле предалеко. Филм Касовица, очигледно, није био довољна опомена.

РАЊЕН ПРАВОСЛАВНИ СВЕШТЕНИК

ПРАВОСЛАВНИ свештеник рањен је из ватреног оружја јуче по подне испред грчке цркве у Лиону, јављају француски медији. Министарство унутрашњих послова објавило је упозорење на свом твитер-налогу да је у Лиону дошло до инцидента и да су снаге безбедности на месту догађаја. Како преноси БФМ ТВ, свештеник је два пута упуцан док је затварао цркву и налази се у критичном стању, а нападач је у бекству, преноси Танјуг.

Фото архива

Момци из оваквих предграђа и даље су збуњени и изгубљени када у ретким приликама крену у свега тридесетак километара удаљени Париз. Другачији су језик, акценат, интонација, теме, вицеви, гестикулација, начин облачења. Све је посебно.

Уз социјални бунт и урбано насиље, земљи сада прети и тероризам. Баш је у Шантелу ових дана ухапшен отац ученице који се жалио да је наставник Самјиел Пати показао карикатуре с пророком Мухамедом, због чега му је одрубљена глава!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)