ЗАТВОРЕНЕ ГРАНИЦЕ: До 1.децембра забрањен улазак у Француску из земаља ван ЕУ

Танјуг

30. 10. 2020. у 00:25

ЗАТВОРЕНЕ ГРАНИЦЕ: До 1.децембра забрањен улазак у Француску из земаља ван ЕУ

Фото: АП

ПРЕМА новим мерама карантина, које ће ступити на снагу у петак у Француској и трајати до 1. децембра, нико неће моћи да уђе у Француску из земаља које нису чланице Европске уније, осим у случају посебних околности, а границе између Француске и других држава ЕУ остаће отворене.

Објашњавајући шта подразумевају нове мере, француски премијер Жан Кастекс рекао је да ће грађани моћи да излазе из својих домова само ради куповине хране, одласка на посао или из здравствених и хитних породичних разлога.

Кастекс је на конференцији за новинаре рекао да ће током трајања нових мера, које ће бити на снази до 1. децембра, вежбање на отвореном бити дозвољено сат времена дневно, преноси Ројтерс.

Он је додао да ће чак и деца, старија од шест година, морати да носе заштитне маске током наставе.

Ројтерс наводи да је се до сада мера обавезног ношења маске односила на децу старују од 11. година.

Француска министарка рада Елизабет Борн додала је да ће рад од куће бити обавезан целе недеље, осим када је то технички немогуће.

Како додаје Ројтерс, који је објавио попис нових мера, свако ко излази из куће мораће да има са собом документ којим се оправдава његов излазак, а провере ће вршити полиција.

Школе ће, за разлику од претходног карантина на пролеће, остати отворене, али ће универзитети бити затворени.

Кафићи и ресторани ће, такође, бити затворени, као и продавнице, осим сервиса за поправку аутомобила, супермаркета, перионица, оптичарских и фармацеутских радњи.

Јавне службе и даље ће функционисати, а остаће отворени и верски објекти, али су прославе, попут венчања, ограничене на мале групе.

Хотели ће бити отворени, али ће њихов капацитет бити ограничен на путовања из професионалних разлога.

Француски председник Емануел Макрон саопштио је синоћ да ће у тој земљи од петка, 30. октобра, поново бити уведен карантин на националном нивоу у покушају да се обузда епидемија Ковида-19, која поново прети да избегне контроли.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)