ФАУЧИ О АМЕРИЧКОМ ЦЕПИВУ: Прве вакцине крајем децембра или почетком јануара

Танјуг

29. 10. 2020. у 20:55

ФАУЧИ О АМЕРИЧКОМ ЦЕПИВУ: Прве вакцине крајем децембра или почетком јануара

Ентони Фаучи / Фото Танјуг-АП

УКОЛИКО све прође добро, прве дозе безбедне и ефикасне вакцине ће бити доступне високоризичним групама у САД крајем децембра или евентуално почетком јануара, саопштио је данас Ентони Фаучи, водећи амерички имунолог.

На основу пројекција главних компанија Модерна и Фајзер, Американци ће "у неком тренутку у децембру знати да ли постоји ефективна вакцина или не", додао је Фаучи.

"Први увид у вакцину би требало, надам се, да имамо у наредних неколико недеља", рекао је он, а пренео Ројтерс.

Модерна и Фајзер су почели финалну фазу клиничког тестирања крајем јула, када су десетине хиљада људи учествовале у томе.

Из Модерне су данас саопштили да су на добром путу да дају прелиминарне податке последње фазе тестирања вакцине већ следећег месеца.

Компанија Фајзер, која је требало да обелодани прелиминарне податке тестирања у октобру, неће стићи да их објави пре новембра, а то ће се највероватније десити када се заврше председнички избори 3. новембра.

Податке ће прво проверити Агенција за храну и лекове, као и Центар за контролу и превенцију болест, па ће дати препоруку ко би могао да произведе прву дозу вакцина за ширу употребу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)