НЕМА ДОВОЉНО ВАКЦИНЕ: Русија паузирала с вакцинисањем волонтера

Танјуг

29. 10. 2020. у 20:10

НЕМА ДОВОЉНО ВАКЦИНЕ: Русија паузирала с вакцинисањем волонтера

Фото: Риа.ру

РУСИЈА је привремено паузирала вакцинацију нових волонтера против корона вируса, саопштило је данас особље из осам од 25 клиника, наводећи велику потражњу за вакцином или недостатак доза.

Ипак, произвођач вакцине је рекао да је испитивање нових волонтера само успорено, пренео је Ројтерс.

На три московске клинике се и даље обављају тестови, а особље каже да су остали без прве од две дозе вакцине, колико је планирано да се да.

Друга вакцина се прима 21 дан након прве.

"Вакцинација је само привремено прекинута. Имамо само другу дозу. Без прве дозе смо остали пре недељу дана", рекао је члан једне московске клинике за Ројтерс.

Директор Гамалеја института Александар Гинтсбург, који је развио и производи вакцину, рекао је да је одлука да се смањи прилив нових волонтера је због праћења оних који су већ примили другу дозу, пренела је агенција РИА.

ФОТО: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Он је рекао да је 20.000 волонтера примило прву дозу, а другу 9.000.

"Потреба да се смањи број волонтера је због тога што нема довољно капацитета у клиникама. Многи су изразили жељу да приме вакцину, али произвођач не прати потражњу", рекао је представник Крокус Медикала, истраживачке организације, која надгледа тестирање у Москви, заједно са министарством здравља.

Представник, међутим, није желео да открива име, али је додао да би вакцинација нових волонтера требало да се настави 10. новембра.

Алексеј Кузњецов, помоћник руског министра здравља, рекао је да се наставља тестирање на волонтерима.

"Циљ од 40.000 тестираних ће бити достигнут", рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)