КОРОНА "ЗАКЉУЧАЛА" НЕМАЧКУ И ФРАНЦУСКУ: Затворени ресторани, позоришта, биоскопи, отворене апотеке и радње, школе и вртићи

И. С. - Г. Ч.

29. 10. 2020. у 18:02

ДВЕ велике европске земље, Немачка и Француска, биће најмање до децембра "закључане" због погоршања пандемије вируса корона.

КОРОНА ЗАКЉУЧАЛА НЕМАЧКУ И ФРАНЦУСКУ: Затворени ресторани, позоришта, биоскопи, отворене апотеке и радње, школе и вртићи

Фото: Танјуг/АП Пхото/Lewis Joly

Ситуација је толико алармантна да су власти у Берлину и Паризу одлучиле да повуку радикалне потезе, без обзира на талас негодовања који их је дочекао.

Немачка је, оценила је немачка канцеларка Ангела Меркел, у драматичној епидемиолошкој ситуацији због великог скока заражених који је довео здравствени систем до крајњих граница. Катанац ће, од 2. до 30. новембра ставити барови, ресторани, биоскопи, позоришта, базени, козметичарске радње. Остаће отворене школе, вртићи, фризерски салони и мале продавнице мешовите робе.

Договорено је да се обезбеди до десет милијарди евра помоћи за оне који због нових мера губе приходе. Надокнадиће се зарада у висини од 75 одсто од прошлогодишње за мале фирме, са максимум 50 запослених.

Током говора у Бундестагу Меркелова је била изложена гласним, чак увредљивим добацивањима незадовољних посланика, па је председник Бундестага Волфганг Шојбле био принуђен да их позива да се смире. Посланици владајуће коалиције ућуткивали су колеге из других странака користећи и речи "умукни" и "завежи".

Меркелова је, представљајући нове мере, истакла да је пандемија здравствени, економски, друштвени, политички и психолошки тест:

- Наравно да је пандемија велики изазов и за Европу. Ипак, уверена сам да је ЕУ сада спремнија за борбу него пролетос. Европска сарадња је нарочито важна код набавке вакцине када оне буду спремне - казала је канцеларка.

У Француској је поново од прошле ноћи проглашен општи карантин. Отворене су само апотеке и продавнице хране. Школе ће наставити са радом, али деца старија од шест година мораће да носе маске. Биће, као и у Немачкој, дозвољена посета старачким домовима. Председник Емануел Макрон је нацији саопштио да ће изолација трајати најмање до 1. децембра.

- Сваки сат је битан. Вирус циркулише брзином коју ни највећи песимисти нису могли да предвиде! - упутио је Макрон алармантну поруку.

Макрон је нагласио да ће наставити да раде јавне службе, фабрике, пољопривредна добра, грађавинске фирме.

- Привреда не сме ни да се заустави, ни да се уруши - поручио је, додавши да ће се из државне касе обезбедити 20 милијарди евра за надокнаду штете малим и средњим предузећима, због оштре рестрикције.

ГРАНИЦЕ

СПОЉНЕ границе ЕУ са државама ван Уније биће затворене. Циркулација робе и услуга преко "унутрашњих међа" међу земљама чланицама ЕУ наставља се несметано. На аеродромима ће се спроводити обавезни тест на ковид 19.

БЕЛГИЈА ВАПИ ЗА ПОМОЋ

Белгија је на ивици да затражи међународну помоћ: "Пораст заразе короном и хоспитализација надмашио је владине покушаје да их заузда, а здравствена заштита би могла да пукне у року од 10 дана", упозорио је епидемиолог Пјер ван Дам, док се број хоспитализација удвостручује сваких осам дана. Савезни министар здравља Франк Вандербрук поручује да ће строге мере затварања остати "дуже од месец дана".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)