ЛУКАШЕНКА РУШЕ И ПРЕКО ВОЗОВА: Протести се финансирају на Западу, а новац стиже из Пољске и Литваније

Б. Влаховић - Стални дописник из Москве

29. 10. 2020. у 17:54

ЛУКАШЕНКА РУШЕ И ПРЕКО ВОЗОВА: Протести се финансирају на Западу, а новац стиже из Пољске и Литваније

Фото: Andrei Stasevich/Pool Photo via AP/Vayar Military Agency via AP

ДА су се присталице белоруске опозиционарке Светлане Тихановске одазвале на њен позив да блокирају железнички саобраћај показује податак који је саопштила полиција да су у последња два дана на шинама пружни радници више од 20 пута пронашли жицу помоћу које су непознати извршиоци покушавали да зауставе промет возова.

Белоруски аналитичари, истовремено, тврде да се већина запослених није одазвала позиву Тихановске да штрајкује у фабрикама. Један од лидера опозиције бивши дипломата и министар културе Павел Латушко, који је побагао у Пољску, сад саветује демонстрантима "да чувају снагу" и не туку се са Лукашенковим спацијалцима, већ да се преселе у радне колективе.

Истовремено, полиција и војска су на границама успели да зауставе улазак "незваних гостију" чији је задатак био да припреме младе за тучу с полицијом. Према полицијским анализама, сад се са полицијом туку углавном фудбалски навијачи, анархисти и младићи који се баве спортом.

Председник Лукашенко је потврдио да се протести финансирају на Западу, а новац стиже из Пољске и Литваније. Део оних који би требали да руше Лукашенка обучавао се у Пољској, Литванији и Украјини, са искусним америчким инструкторима.

Лидери опозиције организују и кампању "Ослобођење 2020" чији је циљ да грађани изврше притисак на власти да се ослободи 100 политичких затвореника.

СМЕЊЕН МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко сменио је досадашњег министра полиције Јурија Карајева, а на његово место је дошао Иван Кубраков. Карајев је именован за помоћника председника за Гродненску област. За Бреску област помоћник председника ће бити Валериј Вакиљчук, који је од 2012. до 2020. био шеф КГБ Белорусије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)