ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС У ФИЛАДЕЛФИЈИ: Насилни протести због убиства Афроамериканца

И. С.

29. 10. 2020. у 17:34

ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС У ФИЛАДЕЛФИЈИ: Насилни протести због убиства Афроамериканца

Фото: Танјуг/АП

ВЛАСТИ у америчкој савезној држави Пенсилванији, у граду Филаделфији увеле су полицијски час од 21 до шест часова ујутру, да би "зауздале" вишедневно насиље током ноћних протеста који су букнули пошто је полиција убила још једног Афроамериканца, Волтера Воласа (27).

Волас, који се сукобио са полицијом наоружан ножем, био је, како тврди његова породица, у психичкој кризи кад је на њега отворена ватра, док полиција тврди да није хтео да испусти хладно оружје, па је интервенција била неизбежна. Трагедија се одиграла пред мајком жртве и окупљеним комшијама. Адвокат породице убијеног каже да је Волас имао манично-депресивну психозу, што је супруга рекла полицији пре него што је убијен.

Током прве ноћи протеста 300 људи је марширало улицама, а 91 особа је ухапшена. Уочи председничких избора 3. новембра очигледно је да ће, поред ковида 19, употреба полицијског оружја према Афроамериканцима бити горућа до самог гласања. Протести и примена силе, упозоравају аналитичари, генерално би могли да "завладају" америчким улицама по затварању биралишта.

Сада више нема никакве сумње да ни Трамп ни Бајден нису спремни да прихвате изборни пораз. Та чињеница могла би да доведе до свеопштег расула после избора и безбедносну ситуацију у земљи заоштри до максимума.

Експерти су проценили да би пребројавање више од 45 милиона гласова пристиглих преко поште могло да потраје више дана, па и недеља. Према важећим прописима и подацима из организације Изборни пројекат САД, савезне државе не дозвољавају званично бројање гласова све док се биралишта не затворе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)