ФИНСКИ ПСИ ОТКРИВАЈУ КОРОНУ: Имају скоро идентичне резултате као ПЦР тестови

Танјуг

28. 10. 2020. у 23:59

ФИНСКИ ПСИ ОТКРИВАЈУ КОРОНУ: Имају скоро идентичне резултате као ПЦР тестови

Фото: Танјуг/АП

СТРУЧЊАЦИ у Финској објавили су данас да су први резултати експеримента с псима који нањуше оболеле од новог корона вируса обећавајући, а заменик градоначалника Ванта истакао је да су резултати до којих су дошли пси скоро идентични резултатима ПЦР тестова.

Три пса нањушила су 2.200 путника од када је, крајем септембра, постављена пробна кабина у ходнику којим пролазе путници на аеродрому Хелсинки-Вантаа и открили вирус код 0,6 одсто путника.

Иако ће се експеримент наставити до децембра, надлежни наводе да су први резултати углавном у складу са стопом откривања вируса на ПЦР тестови, који се такође врше међу путницима добровољцима по доласку.

"Спровели смо између 16.000 и 17.000 ПЦР тестова на аеродрому и мање од један одсто је позитивно", рекао је градоначелник Ванта Тимо Аронкјито на конфернцији за новинае.

Како преноси СЕЕбиз, експерименти спроведени у првом таласу пандемије показују да пси могу да открију Ковид-19 уз скоро 100 одсто прецизности и до пет дана пре него ПЦР тест.

Фото: Танјуг/АП

Око сто путника свакодневно стоји у реду за овакву врсту бесплатног тестирања у Финској, које захтева да се људи обришу марамицом и дају је псу да је поњучи.

Пас се, ако је узорак негативан, не задржава код те марамице.

Научници са Универзитета у Хелсинкију, који су осмислили експеримент у сарадњи са стручњацима за псе трагаче организације "Wise Nose" надају се да ће њихова истраживања подстаћи владу да финансира ту методу и покрене је на туристичким локацијама и другим јавним окупљањима.

Такође, још један пас, немачки овчар Вало, је на обуци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)