ЦЕЛА НЕМАЧКА У КАРАНТИНУ ОД ПОНЕДЕЉКА? Велики пораст броја заражених, затварање ће трајати четири недеље

Новости онлине

28. 10. 2020. у 15:31

ЦЕЛА НЕМАЧКА У КАРАНТИНУ ОД ПОНЕДЕЉКА? Велики пораст броја заражених, затварање ће трајати четири недеље

Фото: ЕПА

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел, данас се састала с премијерима савезних држава како би разговарали о новим мерама.

"Билд" ексклузивно сазнаје како су се премијери савезних држава сложили с Меркел па да Немачка иде у карантин 2. новембра, односно у понедељак.

"Билд" додаје и како су канцеларка и премијери договорили и нове мере, али још немају информације које. Према информацијама објављеним јуче, али и речима министра финансија "локдаун" би требало да траје четири недеље.

"Билд" јавља и како ће канцеларка, након што се састала с премијерима савезних држава о новим мерама, о свему обавестити вође парламентарних група у Бундестагу.

Вест је објавила заменица портпарола владе, Мартина Фиц.

Сутра ујутро ће Меркел у Бундестагу известити о стању с корона вирусом у Немачкој.

Према информацијама "Билда", министар финансија, Олаф Шолц, рекао је на састанку како и он верује да су Немачкој потребне драстичне мере.

Фото Танјуг-АП

Најавио је и стабилизацију и помоћ владе за затворене послове.

Рекао је да би мале фирме могле да добију помоћ владе, до 75 одсто износа њихових прихода коју су остварили у истом месецу прошле године. Веће фирме могу да остваре до 70 одсто износа.

Шолц је предвидео, према информацијама "Билда" и како ће за то требати од седам до 10 милијарди евра за четири недеље карантина.

- У ситуацији смо да ускоро нећемо моћи да контролишемо ситуацију. Мислим да је нужно да се сложимо с драстичним мерама - рекао је.

Које мере су на столу?

Немачки медији су раније данас јавили како Меркел жели да затвори кафиће, ресторане, школе, теретане, музеје и биоскопе, али "Билд" о томе још не јавља.

Према нацрту мера који је исцурио раније синоћ, радили би само школе и вртићи.

Продавнице би могле да остану отворене буду ли примењивале строге хигијенске мере и ограничиле број купаца, а ресторани ће испоручивати храну само за доставу.

Према новим мерама људи би могли да излазе само с члановима властитог домаћинства, стоји у тексту предлога сузбијања вируса у Немачкој у којој су у уторак ујутро потврђене 14.964 новозаражене особе.

(Индекс.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)