НОВА БРИТАНСКА СТРАТЕГИЈА РАТОВАЊА: Буба од 200 грама носи експлозив, прати возила... (ВИДЕО)

Новости онлине

28. 10. 2020. у 00:07 >> 01:09

НОВА БРИТАНСКА СТРАТЕГИЈА РАТОВАЊА: Буба од 200 грама носи експлозив, прати возила... (ВИДЕО)

Фото: принтскрин јутјуб

БРИТАНСКА војска приказала је средства којима планира да спроводи футуристичку војну стратегију.

Ради се о "челинџер 2" тенковима опремљеним дроновима налик на бубу и даљински управљаним возилом без људске посаде, преноси Дифенс пост.

Дрон који носи експлозив, "буба", тежак је мање од 200 грама и може да прати возила летећи брзином око 80 километара на сат, разноси врата и спроводи присмотру.

Возило без људске посаде, названо X3, може да се суочи са непријатељем уместо војника и преко уграђених камера шаље слику оператерима.

Возило Икс 3 креће се брзином од 20 километара на сат и опремљено је звучницима који ометају непријатеља, објавио је британски Телеграф.

Може да пређе два километра али се може и повезати са другим возилима како би се повезале информације у ланцу дугом до 24 километра, додаје лист.

Дрон и возило повезани су уређајем налик на већи мобилни телефон, названим АТАК, позиционираном на грудима војника који њима управља на даљину. Уређај такође омогућава војницима да виде положај других војника током борбе и тако служи избегавању тзв "пријатељске" ватре, пише "Дејли мејл".

Говорећи на представљању нове стратегије ратовања, британски министар за националну безбедност Бен Валас нагласио је потребу оружаних снага за новом опремом која је у складу с претњама и боље прилагођена будућим потребама Британије.

"Налазимо се усред праве трке у погледу технолошких решења", рекао је Валас и позвао на превазилажење поделе између "напретка науке и технолошких истраживања, производње, усклађивања и комерцијализације".

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mr Radomir Scepanoic

21.11.2020. 03:41

Професори аутоматског управљања из Србије су радили на томе пре 30 година. Њихова памет није препозната овде!