РУСИ УПУТИЛИ ПРИЈАВУ СЗО: Хоће убрзану регистрацију вакцине Спутник 5

Танјуг

27. 10. 2020. у 18:23

РУСКИ фонд за директна улагања (РДИФ) поднео је Светској здравственој организацији пријаве за убрзану регистрацију вакцине против корона вируса "Спутњик 5", саопштио је данас Фонд.

РУСИ УПУТИЛИ ПРИЈАВУ СЗО: Хоће убрзану регистрацију вакцине Спутник 5

Фото: АП

"Поднели смо пријаву на списак за хитну употребу и претквалификацију Светске здравствене организације, што ће омогућити да се “Спутњик 5” уврсти на листу медицинских производа који испуњавају водеће стандарде квалитета, безбедности и ефикасности", изјавио је главни извршни директор РДИФ-а Кирил Дмитријев, преноси ТАСС.

Он је изразио захвалност СЗО за активну сарадњу и рекао да се "радује успешном завршетку процеса претквалификације у свим главним фазама".

Руска Федерација постала је једна од првих земаља која се обратила СЗО за претквалификацију своје вакцине против нове инфекције корона вирусом.

Усред текуће пандемије, убрзана регистрација вакцина по процедури ЕУЛ ((Списак за хитну употребу) учиниће руску вакцину доступном на глобалном нивоу у краћем временском оквиру од уобичајених процедура и подржаће глобалне напоре у спречавању инфекције корона вирусом, оценио је Фонд.

Програм претквалификације лекова је програм УН којим управља СЗО. То је једини глобални програм осигурања квалитета лекова.

Претквалификација лекова СЗО процењује квалитет, безбедност и ефикасност лекова. Лек може бити укључен на листу преквалификованих лекова под условом да је у складу са утврђеним захтевима и стандардима СЗО, подсећа РДИФ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)