МУСЛИМАНИ ПАЛЕ МАКРОНОВЕ СЛИКЕ: Исламски свет против француског председника

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

26. 10. 2020. у 22:13

НАПЕТОСТ између дела муслиманског света и Француске расте, а предњачи турски председник Ердоган, који је, после изјаве да Макрон треба да се позабави својим менталним здрављем и протеста Јелисејске палате, поновио своје тврдње да Макрон "представља случај, и зато заиста треба да се прегледа".

МУСЛИМАНИ ПАЛЕ МАКРОНОВЕ СЛИКЕ: Исламски свет против француског председника

Фото АП

На улицама Газе пале постере с ликом Макрона. У Турској, Јордану, Кувајту, Катару повлаче из рафова француску робу, док друштвеним мрежама круже позиви на бојкот француских производа. Одлуку Макрона да пружи подршку објављивању карикатура после страдања професора Самијела Патија премијер Пакистана Имран Кан је оценио као напад на ислам и провокацију муслимана.

- Негујемо слободу, гарантујемо једнакост, интензивно живимо братство. Ништа нас неће навести да одступимо - поручио је француски председник Макрон.

Макрона је пордржала вођа крајње деснице Марин ле Пен, истичући "вишеструке провокације Ердогана", али је први човек крајњих левичара Жан-Лик Меланшон поручио да је председник "потпуно изгубио контролу над ситуацијом". На страну Париза стала је и ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)